De paddentrek: Wanneer is dit en waar vind je ze?

De paddentrek: Wanneer is dit en waar vind je ze?

De lente is de tijd waarin de natuur weer tot leven komt. Uit de winterslaap. Alles komt tevoorschijn en groeit!

Zo ook padden. Misschien denk je nu aan de kikkerkoning. En aan dat je ze een kusje moet geven. Hoeft niet!

Maar het is wel heel wonderlijk om te zien hoe deze padden hun weg naar het water vinden. Soms met honderden tegelijk.

Met Spriet willen we het zo makkelijk mogelijk maken om de natuur dichtbij huis te ontdekken, dus daar mocht dit niet in ontbreken!

Wij zijn er andere jaren een paar avonden op uit getrokken met onze kinderen. Op zo’n vroege, beetje natte, warme lente avond, na het eten. Vlak voor het slapen gaan, nog even een rondje met de fiets. Kijken of we ze zien. Voor je kinderen een mooi natuur avontuur. En een extra ervaring rijker. Dat gaan ze niet meer vergeten!

In deze blog delen we je wanneer en waar je ze kan vinden. Je hoeft niet naar een groots natuurgebied: Padden leven overal, dus ook vlakbij je huis! Misschien wel in je tuin.

En ook delen we hoe je ze kan helpen, want dat is soms wel nodig.

Dan houdt niks je meer tegen om een avondje op avontuur te gaan!

Maar eerst.

Spriet - wanneer is de paddentrek en waar vind je ze

Wat is de paddentrek?

Het wordt vaak paddentrek genoemd, maar eigenlijk is het ook een kikkertrek en salamandertrek. Eigenlijk een amfibieëntrek dus. Maar dat klinkt wat minder leuk. En ook vallen de padden bij deze trek het meeste op.

Om te weten wat de trek is, is het goed om iets meer te weten over het leven van een pad, kikker en salamander.

Amfibieën zijn koudbloedig en voor hun temperatuur zijn ze dus afhankelijk van hoe warm het om hen heen is. In de winter is het te koud en gaan ze in een winterslaap. Dit doen ze in een holletje of onder een hoop bladeren.

Als ze voelen dat het lente is (daarover verderop meer) komen ze tevoorschijn en gaan ze weer naar een sloot of vijver. Want ze hebben water nodig om kleine kikkers, padden en salamanders te maken! Heb je weleens kikkerdril gezien?

Spriet vuursalamander paddentrek

Wanneer is de kikker-, salamander- en paddentrek?

Ze trekken wat af, die amfibieën! In de herfst, als het kouder wordt, gaan ze van het water naar de plek van hun winterslaap. Dat kan soms wel honderden meters of kilometers verderop zijn.

In de lente, als het warmer wordt, komen ze weer tevoorschijn. Dan begint de tocht terug naar het water.

In deze blog richten we ons nu specifiek op wanneer je ze in de lente kan zien.

De salamanders komen het eerste tevoorschijn. Vaak al in januari.

De padden en kikkers gaan daarna. De padden vallen zo op, omdat ze - als het weer goed is - met z’n allen tegelijk de trek kunnen gaan maken. En daarnaast zijn ze ook wat langzamer, ze kunnen niet springen. Deze trek begint in februari en eindigt ongeveer in april. De meeste padden spot je in maart.

Wanneer spot je de padden in de lente dan precies?

In maart maak je dus de meeste kans. Maar niet elke dag natuurlijk. Er zijn nog een paar specifieke dingen die voor padden heel belangrijk zijn:

🌡️ Paddden komen tevoorschijn als het warmer begint te worden. Dus het moet minimaal 6 graden zijn, maar als het 8 graden of hoger wordt, komen er nog meer uit hun winterslaap.

🌧️ Padden vinden het ook fijn als er veel vocht in de lucht zit. Het zijn padden he, dus hoe natter, hoe beter. Hoe weet je of er veel vocht in de lucht zit? Als het regent natuurlijk. Maar ook als het droog is, kan je het voelen als er veel vocht in de lucht zit. Mijn haar wordt dan altijd pluizig! Misschien heb jij ook zoiets.

🌇 Padden houden niet van teveel zon, dus ga vooral op pad (haha) als het begint te schemeren. In het begin van maart start dit al rond 18.00u, dus perfecte tijd voor kinderen.

Spriet blog pas op paddentrek - wanneer is dit

Waar kan je de padden vinden?

Padden kunnen overal zitten. De gewone pad kan soms wel kilometers verderop zijn winterslaap houden. En die kan je ook op hele gekke plekken tegenkomen, zoals midden in de stad.

Het beste is dan ook, om bij een (grote) sloot of vijver te gaan kijken. Want daar gaan ze naartoe!

Tja, en dan is het wachten. Het is eigenlijk net een soort safari. Misschien komen ze deze avond, misschien niet. Of misschien sta je op de verkeerde plek…

TIP: Op Padden.nu hebben ze op de kaart van Nederland de verschillende paddenwerkgroepen weergegeven (klik hier). Kijk of er eentje in jouw buurt is. Vaak staat er bij de omschrijving waar ze de padden helpen. Dat is dus een plek waar je ze ook kan zien.

En dan gaan we dus meteen door naar het volgende punt..

pad paddentrek stad

Hoe kan je de padden helpen bij de paddentrek?

De paddentrek loopt voor veel padden niet goed af. Zoals ik al eerder schreef, kan de trek voor een avontuurlijke gewone pad een paar kilometer zijn. Hoeveel straten zou deze pad over moeten steken? Hoeveel poezen zou die tegenkomen tijdens deze tocht?

De padden werkgroepen zijn er, om de padden die bijna bij het water zijn de laatste (drukke) weg over te helpen. Soms sluiten ze wegen af voor het verkeer. Of ze leiden de padden naar een valemmer. Dit is een emmer die in de grond gegraven is. Een paar keer per dag helpen ze de padden uit de emmer veilig naar de overkant.

pad kind hoe kan je padden helpen

Ben je helemaal fan geworden van de padden en wil jij ze helpen?

  1. Alleen al door te vertellen dat je de padden hebt gezien, of hoe de paddentrek werkt, help je ze. Want zo worden meer mensen nieuwsgierig.
  2. Je weet nu dat padden in de winter graag slapen in een holletje of onder een hoop blaadjes. Misschien wel bij jou in de tuin! Het helpt dus als je in de donkere maanden van het jaar een soort rommelhoekje hebt, waar de pad onder zou kunnen slapen.
  3. Tijdens de paddentrek kan je zelf een overstekende pad optillen en aan de andere kant van de weg neerzetten
  4. Wil je nog meer? Kijk dan op dit kaartje of er een werkgroep bij jou in de buurt is. Vaak kunnen ze wel wat extra handjes gebruiken tijdens de paddentrek!

Heb je padden gespot? Dat vind ik superleuk om te horen! Stuur ons vooral een bericht op Instagram.

Liefs,
Willemien

 

Wat kun je nog meer zien en doen buiten? Bekijk onze gouden tips!

Het Spriet er op los overzicht bevat 7 laagdrempelige natuuractiviteiten die je nu meteen kunt doen. Gratis te downloaden via deze link.

spriet er op los gratis gouden tips overzicht

 


Hinterlassen Sie einen Kommentar