Een duurzaam cadeau voor je kind? 7 tips

Kind duurzaam - Afbeelding van bess.hamiti@gmail.com via Pixabay

Kinderverjaardagen zijn een groot feest. Je zoon of dochter wordt weer een jaartje ouder en kunnen soms al nachten niet slapen van de spanning

Je plant een feestelijke verjaardag met vrienden en familie of een kinderpartijtje En dan komt snel de vraag: Wat staat er op het verlanglijstje? 

Misschien wil je het dit jaar wel anders doen. Misschien heb je in de speelgoedkast gekeken en ben je gegrepen door de trend om de minimaliseren. Of misschien ben je klaar met allerlei plastic spul dat continu in de prullenbak verdwijnt en wil je het duurzamer aanpakken.

Dan ben je hier op de juiste plek. Wij delen je in deze blog tips hoe je het dit jaar aan kan pakken. Natuurlijk helpen we je ook met concrete tips.

Ben je ook op zoek naar duurzame traktaties? Die kan je hier bij ons bestellen of lees hier onze eerdere tips.

Tip 1: Hoeveel cadeaus geef je? 

Less is more.

Je kind is sowieso blij. Door de aandacht, door de liefde. Wat je ook cadeau geeft. Sterker nog; onderzoek onder peuters toonde dat minder speelgoed beter is voor de ontwikkeling dan meer speelgoed. Ze gaan dan namelijk gerichter ontdekken en zijn creatiever met het spelen.

Ook ik merk dat mijn kinderen blijer worden van een paar cadeaus dan overspoeld te worden met veel. Met alle spanningen rondom jarig zijn, taart (suiker!!) en dan ook nog cadeaus, is het fijn om de prikkels op dit soort dagen te minderen. 

Houvast nodig voor type cadeaus? Ik hoorde eens dit rijmpje:

something they want
something they need
something to wear
something to read (of als het Sint is: eat!)

Een gezamenlijk cadeau is natuurlijk altijd een goed idee. Ook voor verjaardagspartijtjes.

Tip 2: Een cadeau waar je kind wat van leert

Is het een na-effect van corona (met dat leuke thuisonderwijs) of een langere trend? Eén ding is zeker: Educatief speelgoed is booming.  

Het is nuttig, je weet dat je kind er wat aan heeft. En als je kind het ook nog superleuk vindt, is het helemaal meegenomen. 

Wat is dan educatief speelgoed? Denk aan boeken met rekenen en taal, science speelgoed rondom bijvoorbeeld techniek of aan ontdekkend speelgoed rondom bijvoorbeeld natuur.

Tip 3: Een cadeau dat duurzaam is

Ja dat wilde je al. Het is wel fijn dat het cadeau duurzaam tot stand is gekomen, een leefbare planeet is immers het grootste cadeau dat je je kind kan geven! 

Hoe check je dit?

Iedereen kan op een verpakking in groene woorden met blaadjes en een planeetje aangeven dat iets duurzaam is, maar als je een kritische consument bent kijk je verder dan dat. Je kijkt bijvoorbeeld op de website van het bedrijf, welke grondstoffen gebruiken ze, waar komt het vandaan (lokaal of uit China), voeren ze een sociaal of duurzaam keurmerk? 

Makkelijker? Er zijn inmiddels ook behoorlijk wat winkels en webshops waar ze hun assortiment checken op duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld Fairplace. (Ja, daar werken wij ook mee samen!)

Tip 4: Geef een tweedehands cadeau

Tweedehands is ook duurzaam. Kinderen groeien vaak harder dan de producten die ze gebruiken. Denk aan tractors, skelters, fietsen, rolschaatsen, stepjes, speelhuisjes. Dit zijn geweldige items om tweedehands te scoren! Marktplaats staat er vol mee. Maar ook voor kleding (hoi prinsessenjurk of dinopak) kan je geweldig online scoren op sites als Vinted.

Even schoonpoetsen, strik er omheen, klaar! 

Tip 5: Een activiteitencadeau

Je hoeft niet altijd te denken in spullen. Iets samen doen is misschien wel dierbaarder. Ga samen iets leuks beleven. Dat hoeft niet ingewikkeld, het kan al samen een ijsje eten zijn! Of naar een speeltuin, een museum. Soms is een middag echt samen zijn veel meer waard dan een cadeau. En de herinnering blijft voor altijd. Duurzamer wordt het niet! Wil je er toch nog iets fysieks van maken? Lijst dan een leuke foto van dit moment in!

Tip 6: Houd een cadeaulijstje bij

Dit geeft zo-veel rust. Houd gedurende het jaar een lijstje bij met leuke cadeau ideeën. Ik doe dat in mijn notities op mijn telefoon. Als je merkt dat je kind ergens op ‘aan’ gaat, bijvoorbeeld iets dat ze bij vriendjes hebben gespeeld, rollenspellen, nieuwe hobby’s of iets waar ze nieuwsgierig naar zijn. Of iets dat je bij anderen hebt gezien. Dan hoef je op het moment suprême niet uren te Googlen. Geeft focus, scheelt heel veel ruis. Ook handig voor de Sint!

Tip 7: Geef een natuuractiviteit cadeau

Hiermee vink je in een klap tip 2, 3 én 5 af! Met onze boxen gaan kinderen op een speelse manier aan de slag met de natuur. Alles zit erin, dus je kan meteen aan de slag. Is de jarige nieuwsgierig naar de seizoenen, wil je de natuur in de buurt van je huis ontdekken, of 4 seizoenen eetbare natuur beleven? Kijk wat er past. Al onze boxen zijn zo duurzaam mogelijk tot stand gekomen (check de productpagina's voor alle info :)), leerzaam en fysiek cadeau en een activiteit in één. Natuurlijk kan je het ook als gezamenlijk cadeau geven. We pakken het met liefde voor je in en versturen het zo naar je brievenbus.

Is dat even duurzaam! Voelt goed.

Liefs,

Willemien

 

Kijk ook eens bij onze traktaties en cadeautjes!

Uitdeelzakjes duurzame traktatie


Hinterlassen Sie einen Kommentar