Een moestuin voor je kind? Na deze 5 tips start je meteen!
Je wil met je zoon of dochter een moestuin beginnen. Om je kinderen meer te leren over de natuur. Om groene vingers te trainen, het kweken van plantjes te ervaren. Om te leren waar eten vandaan komt. Over de seizoenen. Over biodiversiteit. Wat je reden ook is: Geweldig! Het is superleuk en heel erg leerzaam.
Maar dat kan ook wat vragen opleveren. Zeker als je wat onzeker bent over je eigen groene vingers. Waar begin je? Hoeveel ruimte heeft een moestuin nodig? Wat is leuk om te zaaien met je kinderen? Hoe help je bij de verzorging? Veel om uit te zoeken.
Nu niet meer: Wij delen je onze ervaringen en tips!
Want ons doel is om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om samen met je kinderen de natuur te beleven.
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een moestuin?
Tip 1: Dat maakt eigenlijk niet zo veel uit.
Je kan namelijk het aantal zaadjes die je in de grond stopt aanpassen. Zaadjes die je niet gebruikt kan je vaak - als je ze op een donkere, koele plaats bewaart - het jaar daarop alsnog zaaien.
Dus gewoon beginnen, de rest volgt vanzelf! Gebruik wat je thuis hebt. Begin desnoods klein, met een bloempot bijvoorbeeld. Maar ook een langwerpige plantenbak of stukje tuin zijn perfect.
Maar gun je kind in ieder geval iets dat afgebakend kan worden als hun eigen moestuin. Daar zijn zij dan verantwoordelijk voor.
Wat is leuk om te zaaien met kinderen?
Tip 2: Er is zoveel leuks. Je kan bijna alles zaaien. Onze tips voor je keuzeproces:
- Kies iets waar jouw kind nieuwsgierig naar is. Liever (eetbare) bloemen of groente? Vruchten of noten? Een mooie collectie biologische zaden vind je bij De Bolster of Vreeken's zaden.
- Check op de zaaikalender wat je nú kan zaaien. Niks zo frustrerend als een helemaal voorbereide moestuin terwijl je de zaden pas over twee maanden in de grond mag stoppen.
- Check hoe lang het duurt van zaaien tot de oogst: Een moestuin kan best wat geduld vragen. Hoe jonger kinderen zijn, hoe sneller ze resultaat nodig hebben om enthousiast te blijven, dus zoek dan op snel kiemende plantjes.
- Check hoeveel ruimte je straks nodig hebt. Een pompoenzaadje past in een pot, maar een volwassen pompoenplant niet meer. Dus bestel dan een soort die bijvoorbeeld kleinere vruchten geeft. Kijk ook hoe diep de bodem moet zijn (worteltjes groeien niet in een platte bak). Op de verpakking van zaadjes staat altijd wat er nodig is.
Wil je je eigen (mini) voedselbos starten?
Tip 3: Maak dan een mix tussen eenjarige planten en planten die langer groeien.
- Een kruidentuin is een goede start. Een aantal kruiden, zoals rozemarijn en tijm zijn winterhard en ook nog eens heel fijn voor insecten.
- Ook struiken (rode bessen, vlier, hazelaar) of bomen (appel, peer) zijn natuurlijk heel leuk.
- Je kan deze zelf kweken from scratch, dat is heel leuk voor het leerproces, maar duurt wel lang tot je kan oogsten. Onze tip: Doe het parallel. Ga lekker experimenteren met het ontkiemen van zaden die je zelf vindt of uit vruchten haalt, én laat ondertussen een (gekocht) struikje of boompje in je tuin of balkon groeien. Dit soort biologische planten vind je bijvoorbeeld bij Sprinklr of Vreeken's Zaden.
Hoe help je je kind bij de verzorging van de moestuin?
Tip 4: Kijk minimaal 2x per week hoe het met de plantjes gaat en wat voor verzorging ze nodig hebben. De natuur heeft tijd nodig om te groeien, maar dat kan alleen als de condities goed zijn. De eerste keren kan je samen kijken, daarna wil je kind het vast zelf doen! Kijk dan naar:
- Is er water nodig? (voel even in de grond), zeker voor plantjes die in een pot groeien is dit belangrijk: De wortels kunnen niet zelf op zoek naar water. Let ook op of je gaatjes in de onderkant hebt zitten. Als je zoon of dochter de hele gieter leegkiept, kan het overtollige water via de onderkant weglopen (ipv een moeras vormen en de wortels verdrinken).
- Is de hoeveelheid zonlicht goed? Sommige planten hebben heel veel zon nodig, sommigen meer schaduw. Is het echt heel warm en blijft het water maar verdampen? Zet ze dan even in de schaduw, kunnen ze wel tegen.
- Hebben de planten genoeg ruimte om te groeien? Zijn er wilde plantjes ("onkruid") opgekomen? Haal die er dan uit (met wortel en al). Zijn je eigen plantjes zo gegroeid dat ze meer ruimte nodig hebben? Dun je moestuin dan uit door een paar plantjes weg te halen, of verplaats de plantjes naar een plek waar ze meer ruimte hebben.
- Zie je dat de met liefde gekweekte plantjes ook ontdekt worden door andere bewoners uit je tuin? Het is de natuur! Deze dieren wonen buiten! Je kan het volgende doen tegen de meest voorkomende klachten:
- Plantje uit de grond getrokken door vogels - opnieuw in de grond zetten
- Slakken knabbelen aan de blaadjes (zie slijmspoor!) - eierschalen rond je plantje strooien
- Bladluis op je plantjes - zoek een lieveheersbeestje in de tuin en zet die bij de bladluis
Wat is het allerbelangrijkste bij het starten van een moestuin met kinderen?
Tip 5: Onze belangrijkste tip. Geniet van het proces en beloon dit ook.
We zijn soms zo gericht op het resultaat. Terwijl het proces veel belangrijker is dan de uitkomst. Want je kind leert onderweg zo veel! Over de cyclus van het leven van een plant en de seizoenen, geduld, planten herkennen, verzorgen, verpotten, welke dieren in de tuin leven en biodiversiteit.
Dus moedig het proces aan. De plantjes groeien niet met een *snap* van de vingers of het drukken op een knopje. En ook de oogst kan mislukken, of opgegeten worden voordat je er zelf aan toekomt. Het fijne aan de natuur is, dat er volgend jaar weer 4 seizoenen zijn en dat je het gewoon nog een keer kan proberen.
Wanneer ga jij beginnen?
Liefs,
Willemien
Wij helpen je graag!
Wil je wat ondersteuning bij de moestuin van je kind? In onze moestuin wildpluk box hebben we het al voor je voorbereid. In 4 seizoenen leert je kind de eetbare natuur kennen, 3 planten in de eigen moestuin, 4 planten met wildplukken. In elk seizoen is er wat te doen. Door de bijgeleverde recepten weet je ook precies wat je er daarna mee kan maken.
En omdat de hulpmiddelen in de box duurzaam zijn, heb je hier jaren plezier van.
Hinterlassen Sie einen Kommentar