Gastblog: Media natuurlijk?

gezin bewust aan de slag met media

Zondagmorgen. Na een week werken, zorgen en andere verplichtingen is er niets fijners dan de natuur in te trekken. Wandelen door de duinen, struinen door het bos. Zo ontspannend en fijn! Maar wacht… je kind denkt er duidelijk anders over: de zin om naar buiten te gaan is ver te zoeken. Je kind wil een filmpje kijken of gamen. Het scherm trekt. En zo zit je vast in een eeuwig getouwtrek tussen media en natuur… Of niet?!

Onderzoek laat zien dat kinderen steeds meer tijd doorbrengen met de telefoon of tablet. Hoewel we weten dat buitenspelen, bewegen en de natuur goed is voor je, blijft het scherm trekken. En al die tijd gaat ten koste van slaap, beweging, spel en live contact met elkaar. Het is dus belangrijk om binnen de opvoeding keuzes te durven maken.

Maar moet je dan alle schermen het raam uitgooien en je kind cold turkey laten afkicken? Dat gaat natuurlijk te ver. We moeten ons realiseren dat kinderen opgroeien in een tijd waarin steeds meer online gebeurt. Die ontwikkeling mogen we dan ook niet negeren. 

3 redenen om natuurlijk wel met media aan de slag te gaan, maar dan wel bewust:

  • ontkennen kan niet meer
  • verhalen kunnen de wereld naar binnen halen en verhalen komen nu eenmaal in verschillende vormen
  • je hoeft media niet alleen passief te gebruiken, je kunt ook zelf gaan maken

Bewust aan de slag met media? Natuurlijk! 

Zorg voor balans. Momenten met en zonder scherm. Ga voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Ga naar buiten met je kind, kijk en ontdek de wereld door de ogen van je kind. Betrek verhalen om wat jullie zien en ervaren nog meer betekenis te geven. Laat kinderen gericht op zoek gaan in de natuur aan de hand van iets wat jullie online hebben gevonden, of andersom… Want, wát zien jullie buiten? Ken je de planten, dieren etc. bij naam? Wat weten jullie over wat jullie zien? Leg jullie ontdekkingen vast op foto, zoek meer informatie op en laat zien hoe je dat kunt doen. Zo zorg je op een natuurlijke manier voor verbinding tussen activiteiten én balans. 

Begin ermee op jonge leeftijd. Er zijn verschillende boeken, filmpjes en dergelijke voor jonge kinderen waarin natuur centraal staat. Verbind die verhalen aan wat jullie zien en praat erover met je kind. Zo ben je niet alleen op een bewuste manier samen media aan het inzetten. Je zorgt ook voor verdieping en plezier!

Het is aan jou dus.  

Denk na over de vraag hoe je wilt dat kinderen met media omgaan en geef zelf het goede voorbeeld. 

Natuurlijk media (gebruiken)! Maar dan wel bewust.

PS: om je op weg te helpen hebben Mediasmarties en Spriet de handen ineen geslagen en voor elk seizoen verhalen bij elkaar gezocht waar je mee aan de slag kunt gaan: van lezen, tot kijken en luisteren, spelen en doen. Scan de QR-code van de boekenlegger in de box. De keuze is reuze. Laat je inspireren en ga aan de slag. Veel plezier! 

Over de gastblogger

Mijn naam is Denise Bontje. Eigenaar van Mediasmarties. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk op mediasmarties.nl


Hinterlassen Sie einen Kommentar