Hoe vier jij 31 oktober? De oorsprong van Halloween

Hoe vier jij 31 oktober? De oorsprong van Halloween

Halloween.
Je weet al dat het draait om pompoenen en iets engs. Dat verklede kinderen langs de deuren gaan om snoep te halen (trick or treat!). En dat het uit Amerika over is komen waaien. 


De knutseltips en uitgeholde pompoenen vliegen je in deze tijd van het jaar om de oren.
Maar hoe is dit feest ooit begonnen en welk nut had het?

Je raadt het misschien al: Het heeft te maken met de natuur en de seizoenen.

Terug in de tijd..

Lang (erg lang) geleden leefden Keltische volken in Europa. Ze hadden hun eigen religies, kunst en talen. De Kelten geloofden in goden die verbonden waren aan een bepaalde locatie, zoals een boom, berg of meer. Een natuurgodsdienst dus.

Over welke tijd hebben we het hier? 

Het hoogtepunt van hun cultuur was 300 v.C. Met de komst van de Romeinen is de Keltische cultuur verdrukt. Maar in Ierland en Schotland (dunbevolkte gebieden) bleven Keltische tradities bestaan.

Samhain

Eén van die Keltische tradities is de vier seizoensvieringen. 31 oktober was hierbij de avond van het Keltische nieuwjaar: Samhain.
Ook wel begrijpelijk. De oogst was binnen gehaald, vee van het land, de zaden verzameld en de échte donkere dagen begonnen aan te breken. Op dat moment tussen het ene en het andere jaargetijde was er veel chaos. Volgens de Kelten was in deze tijd van het jaar de scheidslijn met de andere wereld - de wereld van geesten en doden - heel dun.....

Halloween oorsprong Spriet

Geesten en overleden ouders

Er zijn tot in de 19e eeuw heel veel verhalen opgeschreven over vreemde wezens, boze geesten, kwade heksen en trollen die in de nacht van Samhain actief waren.
Men deed die geesten na in griezelige kostuums. Dan zouden de geesten denken dat je één van hen was en je met rust laten.

Ook herdacht men de doden. Er werd een extra bord aan tafel gedekt voor overleden dierbaren.
Door kaarsen en lantaarns in de ramen te zetten, zouden dolende zielen de weg naar huis kunnen vinden. De lantaarns werden gemaakt van uitgeholde bieten. 

Rond Samhain zette men schoteltjes eten voor de deur. Dit kleine offer zou de mensen beschermen tegen de geesten. Maar net als de geesten, zouden ook de dwalende doden hier lekker van kunnen smullen.

Het verkleden en uitdelen van eten komt hier dus vandaan.

Halloween spook verkleden Spriet

En die naam dan: Halloween?

Onder invloed van het Christendom veranderde Samhain in All Hallows Eve. De avond voor Allerheiligen. De Ierse migranten brachten de traditie naar de VS. Hoe All Hallows Eve in de volksmond dan Halloween werd, is ons niet duidelijk. Misschien zat de volksmond vol met pompoen en praatte ‘ie snel.

Maar wacht eens even: Hoe zijn die bieten dan in pompoenen veranderd?

Er waren in de 19e eeuw geen bieten in de VS. Wel pompoenen. Tja, zo simpel kan het blijkbaar zijn.

 

Halloween heeft hierdoor voor ons meer diepgang gekregen. Ik denk dat we dit jaar weer een extra bord dekken. Ik vind het een mooie gedachte.

Maar eerst een pompoen uithollen met een eng gezicht. Groot feest!

Ik wens je een mooie Halloween.

Willemien

 

Vond je dit leuk? Hielp het je? Dat is ons doel namelijk. Dat het voor jou makkelijker is om samen met je kids de natuur te beleven. Dus laat het ons vooral weten via Instagram of Facebook, vinden we superleuk!


 

Nieuwsgierig naar wat de herfst nog meer te bieden heeft? Kijk dan eens naar onze herfst box. Hierin zijn allemaal leuke activiteiten te vinden voor in de herfst. Zo hebben jullie samen nog veel meer plezier! 


Hinterlassen Sie einen Kommentar