Waarom is verbinden met de natuur belangrijk?

Waarom is verbinden met de natuur belangrijk?

We hebben het met Spriet er steeds over dat we willen helpen om kinderen meer te verbinden met de natuur. Beetje vaag! Dus wat bedoelen we hiermee? Waarom vinden wij dit belangrijk? En hoe weet je waar jij op de ladder staat?

Verbinding voelen met de natuur - wat bedoelen we ermee?

Dat verbonden voelen lijkt natuurlijk iets heel erg vaags. Over sommige dingen weet je het wel. Of je je verbonden voelt met je partner. Met je kinderen. Misschien ook wel met je werk. Of met je buurt. Maar ‘de natuur’ kan dan best een container zijn. Wat is ‘de natuur’ eigenlijk? Voel je je verbonden met de olifant in Afrika? Of met je eigen hond? Of met de appelboom in je tuin? Of met het universum?

Natuurverbinding gaat over de relatie tussen mensen en de rest van de natuur. Het gaat niet over je contact met de natuur, maar meer over het gevoel dat jij hebt over jouw relatie met de natuurlijke wereld. Vergelijk het met het gevoel dat jij hebt over de relatie met je kinderen. Waar je zelf natuurlijk ook een onderdeel van bent.

Omdat het een steeds belangrijker thema wordt (zie verderop), wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. En dat heeft ervoor gezorgd dat verbinding met de natuur nu wordt gezien als een persoonlijkheidseigenschap. Net zoals bijvoorbeeld of je extravert bent, of introvert.

En deze eigenschap kan gemeten worden!

Hoe kan je je natuurverbinding dan meten?

Dat kan gedaan worden met een vragenlijst, de 'connection to nature index'. Deze is na veel onderzoek samengesteld.

Hierin kan je bijvoorbeeld vragen vinden over je plezier van natuur (of je bijvoorbeeld geniet van verschillende geluiden of het verzamelen van stenen), je empathie voor andere wezens (of je het leuk vindt om ze aan te raken, of je verdrietig wordt als een dier pijn heeft), je gevoel van eenheid (of je bijvoorbeeld voelt dat mensen niet zonder planten kunnen leven, of je voelt dat mensen onderdeel zijn van de natuurlijke wereld) en tot slot in welke mate je verantwoordelijk voelt (of je bijvoorbeeld voelt dat jouw acties verschil kunnen maken).

Waarom vinden wij natuurverbinding belangrijk?

Al dat wetenschappelijke onderzoek heeft inmiddels bewezen dat jouw mate van natuurverbinding beïnvloedt hoeveel verantwoord en natuurvriendelijk gedrag laat zien. Want waar je om geeft, wil je goed voor zorgen.

Maar ook beïnvloedt je natuurverbinding hoe goed je je voelt. Zo zorgt een hogere natuurverbinding bijvoorbeeld voor minder stress en angst, dat je blijer bent en je beter kan concentreren.

Als je het zo leest, zou eigenlijk iedereen dit belangrijk moeten vinden, toch?

natuurverbinding verhogen

Kan je je eigen natuurverbinding verhogen?

Ja! Onderzoek heeft bewezen dat dat kan. Er kunnen blijvende verbeteringen ontstaan. En daarmee kan de mens-natuur relatie dus worden verbeterd!

Dus hoe kan jij jouw natuurverbinding verhogen? Onderzoek heeft bewezen dat dit helpt:

1. Dit is heel laagdrempelig: Alleen al als je gevraagd of geïnspireerd wordt om je bezig te houden met de natuur, groeit je verbinding. Kan je hierbij hulp gebruiken? Volg ons dan op Instagram of Facebook, of meld je aan voor onze nieuwsbrief (onderaan deze pagina). We delen regelmatig tips en inspiratie.

Blijvende verhoging van natuurverbinding ontstaat ook als je op dagelijkse of regelmatige basis met de natuur bezig bent. (Eenmalige of korte natuuractiviteiten hebben volgens onderzoek géén effect). Concreet betekent dit:

2. Regelmatige activiteiten ín de natuur

3. Waarnemen van natuur - echt goed kijken naar de wereld om je heen

4. Regelmatig mindfulness of meditatie oefeningen in de natuur. Dit kan zowel in de echte buitenlucht, of in een gesimuleerde natuur (met foto's of video's)

Hoe verbonden ben jij met de natuur?

En je kinderen? Wij helpen je vanuit Spriet graag. We willen het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om je natuurverbinding te verhogen.
Meer verwondering, minder gedoe. In onze boxen hebben we alles voorbereid, zodat jij je helemaal kan richten op je kind. Ontdek samen de natuur dicht bij huis, want daar begint het. Kijk hier naar onze boxen. Meer natuur, voelt goed!

 Meer natuur met mijn kind


Hinterlassen Sie einen Kommentar