Wat kan je doen met blaadjes? 7 tips voor je herfstwandeling

Tips blaadjes herfst kinderen

Blaadjes zijn schatten van de natuur die in de herfst om je heen dwarrelen. Misschien springen je kinderen er graag in, sjokken ze er doorheen en nemen ze ze mee naar huis.

In deze blog geven we je nog meer inspiratie om de blaadjes buiten in de natuur te beleven. Dit geeft een extra uitdaging tijdens een herfstwandeling! En je hebt er niks voor nodig. Alleen wat tijd. Dit is gewoon gratis en voor niks in de directe omgeving van je huis te beleven.

Wij zijn er voor de kleine en grote fans van de natuur en willen het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om in je dagelijkse leven meer natuur te beleven. Niet ver weg, geen gedoe, maar dicht bij huis. Dus bereid je voor op een gezellige middag (of meerdere!) met je kids. Want je hebt hier niet eens een bos voor nodig, één boom is eigenlijk al voldoende.

En met de mooiste blaadjes knutsel je daarna thuis wat moois (tip 7).

Er is zoveel met blaadjes te beleven. Je hoeft je geen moment te vervelen.
Speel, leer, verwonder!

 

herfsttip blaadjes vangen

Tip 1: Blaadjes vangen

Deze is onze favoriet en staat bij ons thuis met stip op 1.

Onder de bomen staan en wachten op een zuchtje wind. En dan een dwarrelend blaadje proberen te vangen.

Dit is heel simpel en superleuk. Want je zult merken: Het is best uitdagend. Die blaadjes dwarrelen nooit de kant op die jij denkt. En je kan - terwijl je naar boven kijkt - nog weleens een boven de grond uitstekende wortel tegenkomen. Veel lachen. Leuk voor jong en oud dus!

En nog een extra bonus waarom wij hier elk jaar (meerdere keren) voor gaan: Volgens oud Engels bijgeloof krijg je per gevangen blaadje een maand geluk. Nou, ga maar van start!

 

Foto door Skitterphoto herfstbladeren bos tips

Tip 2: Blaadje-boom memory

Dit is een leerzame tip. Als je een mooi blad vindt, kijk dan omhoog bij welke boom het hoort. Kijk welke kenmerken deze boom heeft, bijvoorbeeld:

  • is de boom hoog of meer struikachtig
  • is de stam ruw of glad
  • hangen er vruchten aan de boom of niet

Doordat je de kenmerken goed hebt bekeken, kan je de boom later weer herkennen. Maar hoe heet 'ie dan? Dat kan je opzoeken in bijvoorbeeld de app ObsIdentify of via bomengids.nl.

We maakten eerder een filmpje over het herkennen van de beuk

 

herfstblaadje met gezicht 2

Tip 3: Gezichtjes zoeken

Sommige herfstblaadjes scheuren. Of ze zijn een lekker hapje voor andere dieren. Als je goed naar de grond kijkt, kan je in sommige blaadjes een gezichtje ontdekken. Eng, of vrolijk, of gek. Kijk maar eens wat voor leuks er allemaal is!

 

spookblaadje herfst

Tip 4: Spookblaadjes zoeken

Zeker nu Halloween in aantocht is, zullen je kinderen hier heel enthousiast van worden! Sommige blaadjes vallen van een boom maar hangen nog vast aan een draadje van een spinnenweb. Hierdoor zweven ze in de lucht en lijken ze een spookblaadje.

Dit is wel een uitdagende zoekopdracht, want dit zal je niet bij elke boom kunnen vinden!

 

herfsttip herfstblaadjes kleur sorteren

Tip 5: Leg de blaadjes op kleur

In de herfst verkleuren de blaadjes langzaam van groen naar geel naar rood/ bruin. Sommige blaadjes hebben alle kleuren in één blad zitten, dat zijn echte kunstwerken. Het is voor kleine kinderen een leuke opdracht om de blaadjes op volgorde van kleur te leggen. Zo zie je het hele verkleuringsproces!

En boomsoorten verschillen ook nog. Bij de een worden de blaadjes bruin, terwijl de andere echt mooie rode bladeren krijgt (zie ook tip 2).

Even de diepte in: Hoe gaat dit verkleuringsproces van blaadjes?

Van groen naar geel: Als de temperaturen dalen en er meer neerslag valt, voelt de boom toelaat het is. Tijd om voedingsstoffen uit de bladeren op te slaan in de takken, stam en wortels! Chlorofyl (bladgroen) dat nog in de bladeren zit wordt dan teruggetrokken. Het groen trekt weg en het geel en oranje komt tevoorschijn. Dat zat dus al die tijd al in het blad, maar zie je pas als het groen weg is, magisch

En daarna verkleuren de herfstblaadjes dan van geel naar rood?

Zo rechtlijnig gaat dat niet. Dat is een ander verkleuringsproces. De rode kleur (of blauw of paars!) komt door pigmenten in het blad, anthocyanen. Ze worden gevormd door suikers in het blad en onderzoekers denken dat deze verkleuring de boom helpt tegen de kou en felle herfstzon.

 

Foto door Maria Tyutina bladeren patroon

Tip 6: Leg herfstbladeren in een mooi patroon

Deze is voor de gevorderde blaadjes verzamelaars. Je kan de mooiste patronen van bladeren maken. Kijk eens naar deze prachtige kunst van Sculpt The World, dan moet het niet teveel waaien :). Of ga binnen aan de slag. 

 

herfsttip blaadjes versieren

Tip 7: Versier de bladeren

We gaan nog even verder met de creativiteit. Want bladeren zijn ook hele dankbare natuurschatten om te versieren. Teken er een leuk patroon op, een gek gezichtje. Of maak er daarna een slinger van (met wasknijpers).
Hoe versier je blaadjes het beste? Met gewone stiften lukt het niet zo goed, maar als je een (watervaste) marker en een witte krijtstift in huis hebt, heb je heel veel plezier!
En heel fijn, want deze stiften kan je ook meteen gebruiken om andere herfstschatten van je verzamelaar te versieren!

 

Veel plezier buiten! 

En vond je dit leuk? We vinden het geweldig om van je te horen! Laat het ons weten via social media (@hispriet) 

Liefs,
Willemien

Wil je niks missen van onze tips om meer natuur met je kinderen te beleven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en voeg je bij de groeiende groep van duizenden ouders!


Wil je nog meer leuks doen in de herfst naast de activiteiten met de blaadjes?
Kijk dan eens naar onze vroege/late herfst box. Hiermee heb je nog veel andere leuke activiteiten die passen bij de herfst. Bestel hem nu!


Hinterlassen Sie einen Kommentar