Wat zijn gallen?

Wat zijn gallen?

Je loopt buiten, kijkt naar een plant of boom en je ziet iets geks. Alsof het blad pukkeltjes heeft. Of kleine bultjes. Is deze ziek

In deze blog nemen we je mee in de magische wereld van de gallen. Als je eenmaal weet wat het is en waar je ze kan vinden, zie je ze overal!

Waarom doen we dit? 

Met Spriet willen we de natuur dichter bij kinderen brengen. We weten dat veel ouders hun kinderen meer willen leren over de natuur, maar hoe en wanneer is de vraag. Dus wij willen deze ouders ondersteunen!
Wij geloven dat je je
beter voelt als je je meer verbonden voelt met de natuur én dat dit een fundamentele stap is naar een duurzamere toekomst. En bovenal is het gewoon heel leuk om de natuur beter te leren kennen. Hierbij richten we ons juist de natuur waar we dagelijks in leven, want daar is heel veel te ontdekken!

Terug naar de gallen. Je weet nu hoe het heet, maar.. we gaan je vertellen hoe ze ontstaan, waar je ze kan vinden, wat een goede tijd is en nog meer!

Veel plezier!

 

Wat zijn die gekke bolletjes op een blad of tak?

In het kort: Een supersamenwerking in de natuur tussen een klein beestje én een plant. Welke kleine beestjes? Wespen, vliegen, muggen, mijten, luizen, nachtvlinders, kevers.. heel veel soorten eigenlijk. 

Soms zijn het geen bolletjes, maar hele kunstwerken. Of lijkt het net een vogelnest, zoals de heksenbezem in een berk

Hoe ontstaan gallen?

Het insect of andere kleine beestje legt een eitje op het blad van een bepaalde plant of boom. Via hormonen triggert dit een specifieke reactie bij plant.
De plant maakt hierdoor een soort woekerweefsel om deze 'wond' te herstellen.
Het eitje kan ondertussen doorgroeien tot een balletje. Zodra het eitje verpopt, valt het eraf.

Gallen natuur dichtbij

Lijdt de plant onder gallen?

Nee! Geweldig toch?
Het is een supersamenwerking en dat betekent dat niet elk beestje met elke boom een match is. Net als met rupsen en vlinders, heeft elk kleine beestje de eigen waardplanten om de eitjes groot te laten worden. 

Bij welke bomen kan je gallen vinden?

Je ziet het vooral bij planten die in de evolutie al heel lang de tijd hebben gehad om de samenwerking te vormen. Dus je vindt gallen vooral bij inheemse bomen, die komen hier al heel lang voor!
Bij loofbossen maak je een goede kans. Maar ook bij de boom in je tuin of in de berm. Zoek tijdens het wandelen naar wilgen, eiken, berken of beuken.

Wanneer kan je gallen vinden?

In de zomer tot en met de late herfst zijn ze te vinden op bladeren, ongeveer juni tot ver in november. De zomer is echt een toptijd om ze te spotten. Kijk goed naar de blaadjes van de plant. Vooral de onderkant van het blad kan een gallenparadijs zijn.

Maar in de winter zijn ze er ook! Kijk dan eens op de tak van bijvoorbeeld een berk of den.

Ontdek met je kind de natuur dicht bij huis

Wonderlijke natuur, gewoon dicht bij huis dus.

Willen je kinderen nog meer ontdekken over de natuur dicht bij huis? Kijk naar onze Ontdek je  Buurnatuur serie. Deze is hier speciaal voor ontwikkeld. 

Hiermee ontdekt je zoon of dochter in 7 weken de natuur in de buurt van je huis én krijgt hij of zij een les natuurtekenen.

Dit is heel laagdrempelig, de natuur in je buurt. Een kauwtje, een dennenappel, mos, het lijkt zo gewoontjes, maar laat je verrassen door wat allemaal ontdekt gaat worden. Bijvoorbeeld hoeveel water mos op kan nemen en waarvoor dit vroeger gebruikt werd! Ze gaan het spelenderwijs beleven met leuke en uitdagende opdrachten.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mooie kunstwerken die ze zullen laten zien na de les natuurtekenen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 
Ouders die eerder meededen, raden dit andere ouders aan. Ze geven aan dat hun kinderen elke week enthousiast uren naar buiten gingen. En dat ze het nog steeds hebben over wat ze geleerd hebben!

Klik hier voor meer informatie en begin deze week al! 


Hinterlassen Sie einen Kommentar