Zo help je de vogels in de lente - 3 tips
De late lente is een magische tijd. Vanaf mei komt de natuur echt tot leven. Er vliegt van alles rond! Een geweldige tijd dus, om samen met je kind de wonderen van de natuur te ontdekken.
In mei zijn vogels heel druk bezig met hun nest en hun ei.
In deze blog delen we je daarom drie eenvoudige en leuke tips hoe je vogels in deze kwetsbare en belangrijke tijd kan helpen.
Tip 1: Help vogels met voeding in de lente
Misschien denk je dat vogels alleen in de herfst eten nodig hebben. Maar ook in de lente - als ze druk zijn met hun nest - zijn ze op zoek naar voedsel. En soms is er niet zoveel beschikbaar als ze nodig hebben.
Vogels eten in de lente vooral veel insecten, dus ze zijn op zoek naar eiwitten en kalk.
Voor je kind ook heel leuk om zo te ontdekken wat vogels eten en te ontdekken welke vogel waarop afkomt.
Zo help je ze:
🦟 Insecten
Maak je tuin of balkon een walhalla voor insecten. Daar zullen ze je heel dankbaar voor zijn! Je lokt insecten met (biologische) bloemen en struiken. Vogels zullen dit ook heel fijn vinden, want die kunnen hier niet alleen eten, maar ook een schuilplek vinden.
🪱 Wormen
Heb je een composthoop waar het barst van de wormen? (bij ons thuis krioelen ze over elkaar heen..) schep die wormen lekker uit de bak de tuin in. Hebben de wormen meer ruimte én de vogels een lekker hapje.
🥚 Kalk
Voor kalk kan je bijvoorbeeld uitgekookte eierschillen gebruiken. Stamp ze samen met je kind fijn en strooi ze samen buiten uit.
Tip 2: Help vogels met drinken
Op warme dagen willen vogels graag wat kunnen drinken. Je kan ze helpen door een bakje met water in je tuin of balkon te zetten. Laat je kind bijvoorbeeld het waterbakje bijvullen.
Waarom dit écht geweldig is: Een aantal insecten hebben water nodig om zich voort te planten, bijvoorbeeld de mug en de libel. Dus dat is ook meteen eten voor de vogels!
Tip 3: Zo help je een klein vogeltje in de lente
Wat doe je als je een klein vogeltje vindt? Dit kan tussen nu en juli veel voorkomen! En waarschijnlijk is je eerste reactie om dit dier te redden.
Het korte antwoord: In 90% van de gevallen is het het beste om dit vogeltje met rust te laten.
Kleine vogels passen op een moment niet meer in het nest en dan is het normaal dat ze uit het nest vallen. Dat lijkt zielig, maar vaak leven ze dan een paar dagen op de grond (terwijl de ouders ze nog voeren) totdat ze kunnen vliegen.
De Vogelbescherming noemt een aantal situaties waarin je wél hulp kan verlenen:
🐣 Vogeltje is klein, kaal en heeft alleen wat dons
Deze vogeltjes alleen terugzetten op het nest als je écht zeker weet uit welk nest dit kuiken kwam én als 'ie er gezond uit ziet (soms is het survival of the fittest en worden ongezonde kinderen uit het nest gekiept...)
🐈 Roofdieren (kat!) of drukke weg in de buurt
Verplaats het vogeltje naar een beschutte plek.
🚑 Vogeltje is gewond? (bloed, hangend pootje etc)
Bel de dierenambulance. Het telefoonnummer verschilt per gemeente, dus kan je het beste even Googlen.
Door deze activiteiten met je kind te ondernemen, help je niet alleen de vogels, maar creëer je ook hele waardevolle leermomenten en herinneringen samen.
Smaakt dit naar meer avontuur in de natuur?
Kijk dan naar onze nieuwste seizoensbox. Onze boxen zijn speciaal ontworpen om de natuur dichtbij huis beter te leren kennen. En ondertussen kan je lekker ontspannen, want wij hebben alles al voorbereid. Het enige dat jij hoeft te doen, is de box te openen en naar buiten te gaan.
Kijk hier naar onze nieuwste box.
Door de natuur samen te verkennen, verrijk je niet alleen je eigen leven, maar leg je ook een fundament voor volgende generaties om de natuur dichtbij te koesten en te beschermen. Waar wacht je op? Laten we beginnen!
Hinterlassen Sie einen Kommentar