Zo kweek je je eigen avocadoplant uit een pit

Kweek je eigen avocadoplant Spriet

Niets is zo wonderlijk als het kweken van een nieuw leven. Al helemaal als dat uit een etensrest komt.

Hoe leuk is het om een avocadoplant te kweken!

Is het moeilijk? Nee. Met onderstaande 7 stappen moet het lukken. 
'Maar ik heb geen groene vingers.' Ook dat is helemaal niet erg. Soms ligt het ook niet aan jou, maar aan de pit. Het is de natuur hè!
En denk maar aan de aanmoediging die je aan je zoon of dochter meegeeft: Gewoon oefenen, dan word je er vanzelf beter in.

Dit is echt heel leuk om samen te doen!

Om de verwachtingen te managen: Het gaat wel even duren.. Neem er een maand of 3 voor.
Soms twijfel je misschien of het de goede kant op gaat. Daarom hebben we een aantal foto's toegevoegd van het proces bij ons thuis. Dat geeft je hopelijk wat houvast.

Niet geheel onbelangrijk: Wat heb je nodig?
- avocado (bij voorkeur bio, dan is de pit toch gezonder!)
- 4 cocktailprikkers
- een glas
- na ca 2 maanden: pot en aarde

Oke. Dan nu over naar de stappen!

Stap 1. Eet een avocado

Tja. Daar begint het toch mee. Anders heb je ook geen pit.

Stap 2. Pit van de avocado schoonmaken

Spoel de pit schoon onder het water. Het bruine vliesje aan de buitenkant willen we eraf weken. Dus leg de pit 2 dagen in een glas water.

Stap 3. Het ophangsysteem van de avocadopit

Na 2 dagen haal je de pit dus uit het water en pel je dat buitenste velletje eraf. Pak nu de 4 cocktailprikkers en prik ze tegenover elkaar in de pit. Het helpt als je dat iets schuin doet ('van boven erin prikken'), omdat de pit dan straks makkelijker in het water kan dippen.
Probeer ook náást de naad in de pit te prikken. Daar gaat de pit later namelijk breken.
Vul het glas met water en hang je pit-met-prikkers erin, zodat de onderkant van de pit in het water hangt.

Zie foto van dag 0 voor het voorbeeld. Voor de oplettende lezer: Wij hadden toen stap 2 overgeslagen. Is dus ook geen probleem voor de uitkomst!

Kweek je eigen avocadoboom Spriet

Stap 4. Wachten en verzorgen van je avocadopit

Ja. Nu kan het wachten op een wortel beginnen. Ververs regelmatig het water. Zeker 1x per week! En zet je avocadopit op een zonnige plek.
Het eerste teken is dat de pit openbreekt! Zie de foto van dag 30 voor het voorbeeld.

Kweek je avocadoboom Spriet

Stap 5. Verpotten van je mini avocadoplant

Na het openbreken van de pit zie je langzaam een wortel uit de onderkant groeien. Is deze zo'n 4-5 cm lang? En zie je aan de bovenkant al een héél klein plantje ontstaan? Verplaats hem dan naar een pot met aarde. Hou de pit wel grotendeels boven de grond, anders gaat deze rotten.

Kweek je avocadoboom Spriet

Stap 6. Groei groei avocadoplant!

Hou je plantje op een zonnige plek en geef het regelmatig (1x per week) water. Na ongeveer 3 maanden heb je een klein plantje. Gele bladeren? Teveel water gegeven, laat hem even op adem komen. Bruine bladeren? Te weinig water gegeven.

Kweek je eigen avocadoboom Spriet

Stap 7. Wanneer kan ik avocado's oogsten?

De kans dat dat lukt is klein. Sorry.

Allereerst: Avocadobomen zijn niet gemaakt voor het Nederlandse klimaat. Is het kouder dan 10 graden, dan gaat je boom dood. Dus hou 'm binnen of in de kas. In de zomer kan hij eventueel wel naar buiten. Is je boompje al zo'n 4 jaar? Dan begin je kans te maken, want dan komen er bloemetjes!

En dan begint de volgende uitdaging. De mannelijke en vrouwelijke delen moeten met elkaar in contact komen voor bevruchting. Maar bij een avocadoboom zijn deze op verschillende momenten actief! Dus je kan ze misschien zelf een beetje helpen door met een kwastje alles aan te tippen (op verschillende momenten) óf je hebt een tweede boom nodig voor kruisbestuiving.  

Dus tja. Die droom is misschien wat uitdagend om waar te maken. Maar hé, je kan je boom wel lekker laten groeien! En dan gewoon kijken hoe ver je komt, toch?

Veel plezier!

 


Hinterlassen Sie einen Kommentar