Is jouw kind bang voor wespen? Dit kan je doen
Als de zomermaanden aanbreken zitten we vaak lekker buiten. Buiten avondeten met de familie, kinderen lekker buiten spelen. Maar de zomer is ook de glorietijd van de insecten. Maar hier zijn de meeste ouders (en kinderen) geen fan van.
We schreven eerder al een blog over hoe je van je kind insecten leuk kan gaan vinden of een spinnenvriend. Nu gaan we het specifiek hebben over de wesp.
Veel kinderen kunnen gaan gillen als er eentje in de buurt komt. Alhoewel. Ouders kunnen er ook wat van. Wat was er eerst? Jouw wespenangst, of dat van je kind?
Met Spriet willen we de natuur dichterbij brengen. Ervoor zorgen dat we ons meer verbonden voelen met onze natuurlijke omgeving. Wij geloven dat dit een fundamentele stap is naar een duurzamere toekomst. Wespen zijn net als bijen belangrijke bestuivers en onder andere om deze reden belangrijk voor de biodiversiteit.
Maar… hoor ik je denken: Reuze leuk die natuur en biodiversiteit, maar liever niet zoemend om mijn hoofd of op mijn bord. Toch?
Dus daar gaan we je bij helpen!
Eerst gaan we dieper in op de angst, daarna op de oplossingen.
1. Wat is biophilia en biofobia en wat heeft dit te maken met wespenangst?
Eerst even een stukje over ons als mensen.
We zijn voorgeprogrammeerd om een liefde voor de natuur te voelen. Biofilia wordt dat genoemd.
Maar er is ook biofobia. Dit is iets dat we over hebben gehouden van onze voorouders die continu op hun hoede moesten zijn in natuurlijke omgevingen. Denk aan gevaarlijke dieren, giftige planten en onweersbuien. Biofobia is de angst voor natuurlijke dingen, zoals spinnen en slangen. Uit onderzoek blijkt dat dit type angst voor natuurlijke dingen snel op komt en ook minder snel weer verdwijnt. Respectievelijk sneller en langzamer dan angst voor niet-natuurlijke dingen.
We moeten het heel serieus nemen dus, die angst voor wespen.
Maar weet je wat het mooie is? Natuurangst is vaak ongegrond of overdreven. Dat doet die biofobia. Maar we kunnen er dus ook wat aan doen om die angst weer binnen proporties te brengen!
Dus de eerstvolgende stap is om de wesp te zien zoals hij echt is.
En als we de wesp wat beter kennen is het tijd voor stap 3, wat kan je doen om er zelf minder last van te hebben. Dus dan komen we met wat trucs!
2. De wesp: Wat is ‘ie eigenlijk aan het doen?
De wesp in de vroege zomer (juni/juli)
In de vroege zomer beginnen de eerste wespen tevoorschijn te komen. De wespen die je dan ziet zijn nog niet zo bezig met het eten dat op onze tafel ligt. Ze hebben iets anders aan hun hoofd!
Ze zijn druk bezig met het voeden van hun larven in het wespennest. Dat zijn vleeseters. Schrik niet. Dit vind je fijn!
Want daarom ruimen de volwassen wespen in deze tijd van het jaar dode insecten op. Ook vangen ze muggen en spinnen. Heel veel. Dus superfijn zo’n wesp!
De wesp in de late zomer (augustus)
Vanaf augustus worden wespen vervelend voor ons. Dit is de tijd van het jaar dat ze om je bord zwerven.
Waarom doen ze dat?
De wespen die je in de late zomer ziet rondvliegen zijn eigenlijk een beetje zielig. Het zijn vooral de werksters die je ziet (ja, net zoals in een mierenkolonie). Ze hebben afgelopen tijd de larven van de wespenkoningin gevoed met andere insecten en kregen hier een zoete vloeistof voor terug.
Nu de larven zijn grootgebracht, zijn ze voor het nest overbodig. Boventallig verklaard zouden wij zeggen.
Ze vliegen nu dus rond op zoek naar een andere bron van zoetigheid. En zo slijten ze de laatste dagen van hun leven, want in het najaar sterven ze allemaal, behalve de koningin.
3. Hoe hou je wespen bij je uit de buurt?
Nu we de wesp wat beter hebben leren kennen en misschien iets meer sympathie voelen (hoop ik!) gaan we verder. Want ook al mogen ze er zijn, je hebt ze liever niet rond je vork zoemen als je een hap naar binnen prikt. Of in de buurt van je kind.
Dus we delen hier een paar natuurlijke wespvriendelijke manieren om ze van je geliefde zonnige stek te weren. En daarvoor gebruiken we de magische kracht van de wesp: Wespen kunnen namelijk heel goed ruiken.
Wespen houden heel erg van zoet, maar ze houden niet van de geur van:
- Lavendel
- Munt
- Kruidnagel
- Rozemarijn
- (schijfjes) citroen en sinaasappel
- bakje azijn
- gesnipperde ui (lekker huilen)
- knoflook
- de rook van verbrande koffie (maar misschien hou jij daar ook niet van)
Dus TIP: zet een schaaltje met een (of meerdere) van deze krachtige geuren naast je eten. Let op: Het moet dus krachtiger ruiken dan andere zoete geuren in je buurt, anders komen ze alsnog :)
En onthoud: Wespen zijn geen muggen. Wespen zullen alleen prikken als ze zich bedreigd voelen. Als jij niks geks doet, hebben ze ook geen reden om te prikken!
En dan nog speciaal voor de sceptici of pragmatisten onder ons:
"Waarom zou je een wesp niet gewoon doodmaken of lokken in een bak met limonade? Ze gaan toch in de herfst dood."
Wespen zijn nog steeds nuttig bezig, ze bestuiven nog steeds bloemen en zijn nog bezig met het grootbrengen van de nieuwe generatie wespenkoninginnen.
En daarnaast neem je dan ook het eten voor andere dieren weg. De wesp staat namelijk op het menu van sommige insecten (libellen), spinnen, vogelsoorten, maar ook kikkers en de das vinden het een lekker hapje. De wespendief (lijkt op een buizerd) is bijvoorbeeld een roofvogel die hele wespennesten uit de grond graaft. Kijk hier of er eentje in jouw buurt rondvliegt.
Dus laat de natuur lekker zijn ding doen. Maar op een afstandje van jouw familieleven.
Wens je een hele fijne zomer met veel natuur!
Liefs,
Willemien
Wil je weten wat je allemaal kunt doen in de zomer? Kijk dan naar onze zomer seizoensboxen. Hiermee kan jij met je kind ontdekken wat de natuur in de zomer te bieden heeft. En natuurlijk kun je wel je afstand houden van de wespen. Ontdek jij de zomernatuur met onze seizoensboxen ook?
Hinterlassen Sie einen Kommentar