Insecten vervelend? Na deze 9 tips vinden jij én je kind ze leuk!

Spriet - akkerhommel

Schrik je als er ineens een grote kever op je arm landt? Vind je het vies als er een vlieg op je bord met eten gaat zitten? Je bent niet de enige.

En in je familie? Is jouw kind ook bang voor een mier?

In deze blog deel ik 9 tips om van de insecten experience een leuke activiteit te maken. Zie het als een lesje biodiversiteit! Samen met je kind. Ik heb ze allemaal toegepast met mijn oudste dochter en het werkt voor ons heel goed. Geen angst of paniek meer. Geen rare flapperbewegingen. En wij vinden insecten nu - echt waar - leuk.

Dat gun ik jou dus ook! 

Ben je op zoek naar specifieke tips voor spinnen of spinnenangst? Die hebben we ook. Kijk dan hier. 

#1 Begluur het insect

Tja dit is eigenlijk stap 1 voor alle volgende tips. Heel belangrijk dus om deze niet over te slaan. Als ik een insect zie, roep ik meteen mijn dochter. Andersom ook. Dan gaan we stilletjes het wezen begluren. Dit is al heel vermakelijk. Want ja, we kijken goed naar de vorm, kleuren, ogen en hoeveelheid poten, maar tegelijkertijd verzint zij verhalen. ‘Hij is gewoon op zoek naar zijn vriendjes’, of ‘hij wilde ook een hapje van mijn boterham.’

#2 Wat doet 'ie gek

Zeker als een insect kriebelige pootjes of grote kaken heeft is het heel grappig om na te doen.
Kan ook interessant zijn als het beestje al dood is. Meteen een yoga oefening.

 

Oorwurm kinderen insectenangst

#3 Verzin een naam voor het insect

'Hoe heet jij?' Zeker handig als het er eentje is die je vaker ziet. Helaas kunnen wij nog niet het exacte verschil tussen twee oorwurmen spotten, dus bij ons heten ze allemaal hetzelfde. "Garnaal". Tja. Ook bedacht door mijn dochter. Daar vond ze hem op lijken.

#4 Ik zie ik zie...

Hiermee breng je het begluren (tip 1) naar een volgend niveau. Het helpt als je een insectenpot of vergrootglas in huis hebt. En als het insect al dood is. Zo hebben wij laatst uitgebreid een tuinhommel bestudeerd. Ze zijn echt heel fluffy, die hommels. Je zou ze bijna willen aaien. Bijna.

 

 

 

Insecten geknutseld met de natuur

#5 Krassen kleuren knippen

Als je echt goed naar de kleuren en patronen van een insect hebt gekeken, kan dit tot veel mooie tekeningen en knutselwerken leiden. We begonnen ooit met het tekenen van een spinnetje (een rondje met wat streepjes), maar inmiddels zijn we bij de slakken aangekomen. Niet een insect, maar ook heel interessant met voelsprieten enzo.
Op Instagram barst het van de knutselinspiratie. Kijk bijvoorbeeld naar de tips van Loren C.

#6 De diepte in

Als je écht kennis wil gaan opbouwen (en zeker wil weten dat het kriebelbeest inderdaad vriendje Garnaal is), raad ik je aan om op te zoeken wat je nou eigenlijk zag. Vaak kan je dan ook lezen wanneer en waar het insect veel voorkomt, wat ‘ie graag eet én welke dieren het een lekker hapje vinden. (Dit is allemaal waardevolle informatie voor tip 7 en 8).
Om je Googlen te besparen, deel ik hier een app en een aantal websites die wij regelmatig gebruiken:

  • De app Obsidentify - Maak een foto en determineer! Je kan meteen meedoen met challenges, badges verzamelen (game on!) en bijdragen aan uitbreiding van de database die ook gelinked is aan waarneming.nl.
  • Dierenzoeker - Laat je niet afleiden door de A-Z en 399 resultaten, maar start bovenaan bij "waar lijkt het op"
  • Determineren Nederlandse Soorten - Enige basiskennis is hier wel nodig, want je moet bij de start al uit verschillende categorieën kiezen. Maar daarna staan er duidelijke afbeeldingen. Ach, als je eerst mis klikt, leer je meteen wat nieuws over een soort die je nog niet kende. Een haft bijvoorbeeld. Geen paniek, die ken je. Dat is een andere benaming voor eendagsvlieg.
  • Er zijn daarnaast heel veel specialistische pagina’s specifiek gericht op een soort. Zo verwonderde ik me enorm over de wereld van de lieveheersbeestjes op Stippen

Wil je naast insecten, ook wel planten en vogelgeluiden herkennen? Kijk dan hier naar onze 3 favoriete apps.

Heb je geen zin in opzoeken? Of kan je het niet vinden? Ga dan door naar tip 9. 

Nimf spuugbeestje verstopt kinderen natuur insecten

#7 Een metamorfose

Het wonderlijke van insecten is dat ze in verschillende fases van hun leven zo enorm kunnen veranderen. Denk maar even aan een rups die een vlinder wordt. Magischer kan bijna niet. Die transformatie gebeurt in de pop.
Maar ook wonderlijk is de nimf van het spuugbeestje, dat zich een paar maanden in haar eigen schuim verstopt en lekker zit te eten. Daarna komt het met een nieuw uiterlijk naar buiten. (Hmm waar doet me dit aan denken?)
Feit is dat insecten over het algemeen niet lang leven. Dat betekent dat je de kans hebt om alle verschillende looks van een insect te spotten. Als je na tip 6 de naam van je insect hebt gevonden, kan je de plaatjes van de verschillende fases vaak makkelijk online vinden (typ bijvoorbeeld "levenscyclus" naast je insectennaam in Google).

 

Dode insecten kinderen insecten natuur biodiversiteit

#8 Circle of Life

Dood insect binnen gevonden? Mijn dochter staat bijna elke dag naast me. ‘Ik zag er weer één. Doodstil ligt 'ie.’ We gaan dan samen kijken (zie tip 1). Vaak is het een vlieg in de vensterbank. We rapen het lijkje samen op (met een papier) en leggen het buiten neer. Voor het raam, zodat we regelmatig kunnen kijken of het er nog ligt.
Vaak is het binnen no time weg. Zo kunnen dode vliegen op het menu staan van andere insecten (mieren, kevers, wespen), vogels, of zoogdieren als egels of vossen. Veel spannender en nuttiger dus dan een enkele reis naar de prullenbak!

 

Rozenkever kinderen insecten natuur

#9 Wij helpen je

Met Spriet willen we het makkelijker maken om op een speelse manier de natuur te beleven.
Dus. Weet je niet waar te beginnen met zoeken of kan je wel wat inspiratie gebruiken? We delen deze tijd regelmatig posts over insecten. Zo hebben we laatst stil gestaan bij de rozenkever. Teruglezen kan op Instagram of Facebook.
Wil je onze natuurtips ook in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.


Dat je tot hier bent gekomen met lezen, betekent dat je niet bent afgeschrikt door de insecten afbeeldingen in dit verhaal. Dan worden deze activiteiten voor jou een makkie.
Veel plezier! 

Willemien
Spriet

 

Titel