Onderzoek kind en natuur

Er is de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen kinderen en natuur. En met de toenemende belangstelling voor welzijn en klimaat, lijkt dit alleen maar meer te worden.

Het is onze missie om kinderen meer te verbinden met de natuur. Dit doen we door ouders en leerkrachten, die dit ook willen, te ondersteunen en te versterken. Wij bieden concrete activiteiten, tips, maar ook een overzicht van feiten uit de wetenschap. 

Wetenschappelijk onderzoek kinderen en natuur

Op deze pagina geven we je een overzicht van wat er zoal onderzocht is over de relatie tussen natuur en kinderen. Het is geordend per onderwerp. Ook geven we aan in wat wij de belangrijkste conclusies vinden. Maar klik vooral door naar de link naar het volledige wetenschappelijke artikel om je eigen mening hierover te vormen.

Dit is een levende pagina en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe onderzoeken.

Het Pokémon onderzoek (en de relatie tussen kind en natuur) (2002)

Dit is een schrijnend onderzoek dat vaak wordt aangehaald in de media, omdat het zo tot de verbeelding spreekt. Wij kregen er zelf ook buikpijn van.
Dit onderzoek vond plaats in Engeland onder schoolkinderen van 4 tot 11 jaar. Ze kregen 10 kaartjes typische Britse wildlife en 10 kaartjes met Pokémon voorgeschoteld. Wat bleek? Kinderen vanaf 8 jaar waren beter in het benoemen van de Pokémon,, dan lokale wildlife zoals een das of eik.
Het onderzoek dateert echter uit 2002. Een update zou welkom zijn! 

Dit is een levende pagina die komende tijd verder wordt aangevuld.

Meer natuur maakt je kind blij

Meer natuur helpt je kind ontprikkelen