Zo maak je zelf vetbollen voor vogels (en meer)

Zo maak je zelf vetbollen voor vogels (en meer)

Het is koud buiten en dat betekent dat de vogels wel wat extra eten kunnen gebruiken. Wees gerust: Volgens de Vogelbescherming kan je ze niet verwennen!

Wil je hier meer over lezen? Hier delen we het uitgebreid en behandelen we ook andere dilemma's hoe je de natuur wel of niet helpt. 


Dus je mag los..

Je kan natuurlijk vetbollen, vetpotjes en pindaslingers in een winkel kopen. Maar als je toch thuis bent, op zoek bent naar iets leuks te doen, waarom zou je dan niet het leuke met het nuttige combineren?! 
(En vogels houden niet zo van die plastic netjes om de vetbollen heen, dus die kan je zo mooi buiten de deur (de natuur) houden!)

We hebben een paar recepten voor vetbollen voor je verzameld. En nog meer voedingsinspiratie om vogels te voeren.
Het is superleuk om samen met je kinderen te doen. Dan zijn ze lekker bezig met en voor de natuur én ze leren meteen welke vogel wat eet. Hoe trots zullen ze zijn als ze daarna een vogel ervan zien smullen?

We leiden je er stap voor stap doorheen.

Kies vooral wat het beste bij jouw voorraadkast en knutselambitie past!

Vetbollen

Vetbollen worden opgehangen en worden dan ook opgegeten door vogeltjes die graag in de lucht eten (en goed kunnen balanceren). Dit zijn vooral de mezen

Stap 1. Waar wil je de vetbollen in maken?

Dit moet namelijk even voorbereid worden. Is het een oude glazen pindakaas pot, ijsblokjes tray, een oud melkkarton, of gebruik je (cup)cakevormen? Let er hierbij op dat je de verpakking in zijn geheel buiten kan laten hangen, of makkelijk kan verwijderen of scheuren (het kan plakken!).

Of ga je voor natuurlijke vormen, zoals walnoten, halve kokosnoot, halve sinaasappel of plak je het op een dennenappel?

Vetbollen dennenappel

Stap 2. Hoe ga je het vogelvoer ophangen?

Dit hangt natuurlijk samen met stap 1. Dit klinkt heel logisch, maar het is zo zonde als je vetbol straks af is en er geen touwtje meer doorheen geperst kan worden. Bijvoorbeeld.

Dus bedenk even wat je hier dan voor nodig hebt. Vaak heb je sowieso touw nodig (om het straks aan een boom te hangen). Maar daarnaast kan je ook denken aan een satéprikker (om een gaatje in je uithardende vetbol te maken, zodat je er daarna een touwtje doorheen kan halen).

Vet in pindakaaspot

 

Stap 3. Het vogelvoer maken: 2 recepten

We hebben 2 recepten voor je. En een tip voor als je dit niet ziet zitten.

a. Vetbollen met vet recept 

Dit recept komt van Vogelbescherming Nederland. Gebruik vet en vogelvoer in verhouding 1:1. Voor vet kan je (ongezouten!) frituurvet of kokosolie gebruiken (geen olijfolie of boter). Smelt dit in de pan en roer het vogelvoer er doorheen.

Giet het mengsel in je vorm (zie stap 1), neem eventueel voorbereidingen voor stap 2 (bijvoorbeeld gaatje erin prikken voor een touwtje) en laat uitharden. 

Is het hard? Hang het dan buiten op.

! Let op als je pindakaas wil gaan gebruiken. Hier zit te veel zout in. Zoek in dit geval naar een vogel (zoutloze) pindakaas kan vinden. 

b. Vetbollen met gelatine recept

Week 6 blaadjes gelatine in een kom koud water. Zijn ze flubberig? Knijp ze dan uit en los ze op in een kop met warm water. 

Meng de opgeloste gelatine in een kom met 4 koppen vogelvoer. Doe er daarna nog 1 kop meel doorheen. Dan wordt het wat vaster. 

Giet je mengsel in je vorm (zie stap 1), neem eventueel voorbereidingen voor stap 2 (bijvoorbeeld gaatje erin prikken voor een touwtje) en laat uitharden.

Is het hard? Hang het dan buiten op.

c. Nog makkelijker: bestel de ingrediënten

Heb je geen zin om online allerlei ingrediënten te bestellen? Kijk dan naar onze bollen setDit is onze vetbollen activiteit uit de late herfst Spriet-box. Ingrediënten, instructies, alles wordt bij je thuis afgeleverd. Dit is leuk als activiteit op een verjaardagspartijtje of als klein cadeautje!

 

Nog meer vogelvoer inspiratie

Misschien wil je nog wel meer vogels aantrekken in je tuin of balkon. Andere vogels! Kijk dan hieronder naar deze leukerds. 

Appeltakken 

Merels vinden dit heerlijk! Deze vogels eten terwijl ze op de grond staan en kunnen hier lekker met hun snavel in pikken. Plaats ze wel vlakbij bosjes of andere beschutting, dan voelen ze zich veilig tijdens het eten. Als je klikt op de afbeelding, kom je op het artikel van 'Omdat het zo leuk is' met alle instructies. Je hebt in principe alleen appels, stokjes en wat touw nodig.

Appeltakken - vogelsvoeren

Pindaslinger 

Deze oude vertrouwde pindaslinger is een genot voor kleine vogels die in de lucht eten. Denk aan pimpelmezen en koolmezen. En hoe leuk is het om dit zelf te maken! Autumn10 deelt hoe je hoe (klik op de afbeelding). Je hebt alleen pinda's, een spijker of naald en touw of ijzerdraad nodig.

Pindaslinger zelf maken - vogels voeren

 

Spechtenblok 

Oke, hier heb je wat meer voor nodig, maar dan kan je ook spechten gaan aantrekken. Deze vogels zijn gewend (en gemaakt) om langs een boomstam te eten, dus dat ga je maken. Je hebt hiervoor een dik stuk hout of tak nodig, een boor, haakje en touw en vogelpindakaas. Via de afbeelding kom je op de website van de Vogelbescherming met alle instructies.

Specht voeren recept

Heel veel plezier met vogelvoer maken!

En.. Heb je ook een leuke tip? Laat het ons weten, we voegen het graag toe!

 

Vond je dit leuk? Hielp het je? Dat is ons doel namelijk. Dat het voor jou makkelijker is om samen met je kids de natuur te beleven. Dus laat het ons vooral weten via Instagram of Facebook, vinden we superleuk!

 


Hinterlassen Sie einen Kommentar