Vogels voeren of niet? 3 herfstdilemma's en tips

Vogels voeren of niet? Afbeelding van Christiane via Pixabay

In de lente gaan we allemaal naar buiten en met de planten aan de slag. In de herfst laten we het vaak een beetje op z'n beloop.

Maar er is heel veel dat je NU in en om je huis kan doen. Of juist beter niet kan doen. 

Dus we delen drie dilemma's met je! Natuurlijk geven we je ook concrete tips.

Waarom doen we dit?

Met Spriet willen we de natuur dichterbij brengen. Ervoor zorgen dat we ons meer verbonden voelen met onze natuurlijke omgeving. Wij geloven dat je je hierdoor beter voelt én dat dit een fundamentele stap is naar een duurzamere toekomst. En bovenal is het gewoon heel leuk om de natuur beter te leren kennen!

herfstbladeren opruimen of niet?

1. Herfstbladeren - opruimen! of niet?

 Ja en nee dus.

Gevallen bladeren hebben in de natuur een functie! Een greep:
🦔 Kleine zoogdieren en insecten kunnen de bladeren gebruiken om onder te schuilen, eten te vinden, of om hun hol winterklaar te maken. 
🪱 Bladeren zelf zijn ook gewoon eten voor dieren, zoals de regenworm. Is dat belangrijk? Ja, want de regenworm poept het weer uit als supervoedzame grond waar planten weer heel blij van worden.
🌳 Bladeren zijn een soort deken voor de bodem waardoor wortels minder snel bevriezen. 

Dus, what to do?
👉🏼 Laat bladeren onder bomen en struiken zo veel mogelijk liggen.
👉🏼 Als je de bladeren weg wilt vegen, creëer dan ergens een rommelhoek met bladeren waar je natuurburen uit je tuin of balkon wel terecht kunnen. 
👉🏼 Als er een laag bladeren van 10cm ontstaat is het too much. Dan kan de grond niet meer ademen. Dus dan mag er wel wat weggeschept worden.
👉🏼 Laat alsjeblieft de bladblazer voor wat het is.. Volgens mij kunnen we onze energie momenteel wel beter besteden en gelukkig waait het wel eens!

Zaaien in de herfst of in de lente?

2. Zaaien - in het voorjaar! of in de herfst?

De natuur doet het nu al! Kijk maar naar alle bomen en planten die nu hun zaden (vruchten) laten vallen.
🥶 Een aantal soorten heeft juist de kou, de overwinteringnodig om te kiemen en te bloeien. Als je in het voorjaar pas gaat zaaien, ben je voor sommige planten te laat. 
💚 Bovendien is het ook wel leuk als je meteen in de vroege lente van wat groens kan genieten toch?

Dus, what to do?
👉🏼 Maak nu al een plan wat je in het voorjaar zou willen zien. De herfst is bijvoorbeeld hét moment voor het planten van de bloembollen (daarom vind je deze nu ook bij onze traktaties). 
👉🏼 Oogst de zaden van planten die je graag wil uitbreiden. Je kan er dan voor kiezen om ze buiten te laten kiemen of (gecontroleerder) binnen te planten. In onze moestuin wildplukbox leggen we je uit hoe je dat doet voor de Oost-Indische kers en kamille. Deze laatste kan je nu ook meteen buiten zaaien voor een oogst in de vroege lente!

Vogels voeren of niet? Picture by Miriam Fischer

3. Vogels - voeren! of niet?

Zodra het kouder wordt, liggen de vetbollen ook weer in de schappen. 'Maar er is nog zoveel eten in de natuur te vinden, worden vogels daar niet lui van?' Volgens de Vogelbescherming niet:
🪶 'Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de herfst bouwen ze reserves op voor de winter, in de winter om hun temperatuur op pijl te houden en in het voorjaar om eieren te leggen en jongeren groot te brengen.' 
🪶 'Vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is.' Ook verleren ze niet zelf voedsel te vinden.' 

Dus, what to do?
👉🏼 Kijk welke vogels je veel in de buurt hebt en kijk waar je hen blij mee maakt. Zo houden mezen van vetbollen en pindaslingers (hangend in de lucht), gaan merels voor appeltakken (dicht bij de grond) en houden spechten van iets waar ze in kunnen pikken.

👉🏼 Zelf maken is nog leuker dan kopen. Ook voor kinderen heel gezellig en superleerzaam! In deze blog delen we een aantal tips

👉🏼 Ook voor de jarigen is het vogelvoer weer beschikbaar als duurzame traktatie.


Wens je een hele fijne herfst met veel natuur om je heen!

Liefs,

Willemien


Titel