Waar kan je appels en peren plukken?

Waar kan je appels en peren plukken?

September en oktober is de typische oogsttijd van het jaar. Hoe leuk is het om dan samen met je kinderen ook echt wat te gaan oogsten!

Eerder deelden we al welk fruit je wanneer kan oogsten. Nu is het de tijd van de appels en peren! We geven je tips hoe je snel de appel- of perenboomgaard bij je in de buurt vindt.
Via Instagram gaven de meeste ouders aan dat ze ook wilden gaan plukken, maar sommigen vonden het teveel gedoe. Wij willen het zo makkelijk mogelijk maken om de natuur en de seizoenen te beleven, dus we delen ook een paar leuke locaties in Nederland en België (Vlaanderen) waar je deze activiteit met je kids kan doen.

Zo beleef je echt samen wat er welke tijd van het jaar groeit én hoe het groeit. Nog leuker dan 'fruit van het seizoen' in de supermarkt, toch? Maak er een gezellig familie uitje van na school of in het weekend. 

En daarna.. recepten zoeken voor een lekkere appeltaart, appelmoes, tarte tartin, perencake... of iets anders lekkers.
Voor de enthousiastelingen eindigen we met een leuke tip. 

Spriet waar appels en peren plukken met kinderen

Appels en peren

September en oktober is dus dé tijd voor de appel- en perenoogst. Het is het meest geteelde fruit in Nederland, dus je kan op veel plekken los. 
De appel- en perenrassen rijpen op verschillende momenten, dus gedurende deze oogstperiode is er steeds een ander ras 'plukklaar'. Zo loopt de appeloogst van Santana en Elstar in september, tot rassen als Goudreinette, Topaz en Jonagold in oktober. De perenoogst start met Conference in september en eindigt met een ras als Doyenne du Comice in oktober.
Dus check vooral wanneer jouw favoriete appels en peren rijp zijn. Of laat je verrassen op de pluklocatie. 

Voor de Google fans

We deelden in onze eerdere blog al hoe je  snel een pluklocatie kan vinden, maar hier nog een keer de zoektermen.
Je typt in Google: "[fruit] plukken [jouw provincie of regio]"
Dus bijvoorbeeld "peren plukken Groningen"
Let wel goed op de data op de website, sommigen worden niet elk jaar geupdate.

Appels en peren plukken met kinderen Spriet

Appel- en perenpluklocaties

Hou je niet zo van zoeken? Of wil je gewoon meteen ergens heen? We hebben al een aantal leuke oogstlocaties in Nederland en België voor je gevonden waar je met je kinderen terecht kan. 

Nederland:

België (Vlaanderen):

Before you go..

Voordat je meteen op weg gaat, check even de website of social media (Facebook of Instagram) voor actuele informatie van je pluklocatie. Vaak staan hier openingstijden, wat er geplukt kan worden (jouw favoriete appels?) en eventuele coronamaatregelen (reserveringen..).

Neem je ook een tas of krat mee om je oogst in te vervoeren?

Daarna staat niets je plukervaring meer in de weg!

Appels en peren pluklocaties met kinderen Spriet

De smaak te pakken?

Smaakten je appels en peren naar meer en wil je samen nog meer wonder van de natuur ervaren? Ga dan proberen je eigen appel- of perenboom uit de pitten te kweken! Zeker als ze biologisch geteeld zijn, moet dit lukken.
Spreid je kansen en zaai meerdere pitten, je weet nooit of ze allemaal kiemen (meestal niet :)). Leuk project voor de wintermaanden!
Lees hier hoe je de appelboom kweekt en hier hoe je de perenboom kweekt.

Nog meer plukken?

Nieuwsgierig naar wat je nog meer kunt plukken in de natuur? Kijk dan eens naar onze moestuin en wildpluk box! Zo leer je planten beter kennen, 3 planten kweek je in je eigen moestuin en 4 planten ontdek je via wildplukken. Wil je
ook plukken en leren? Ga dan aan de slag met deze box!

 

Veel plezier!


Hinterlassen Sie einen Kommentar