Wanneer kan je fruit plukken in Nederland? En waar?

Wanneer kan je fruit plukken in Nederland? En waar?

Wij geven je een compleet overzicht! Zo mis je niks meer. En uiteraard geven we ook tips waar je dan kan plukken.

De meesten van ons hebben thuis geen eigen boomgaard. 
Natuurlijk kan je in de supermarkt kijken naar het fruit van het seizoen. Maar wij vinden het nog leuker om het seizoen echt te beleven. 
Lekker samen met je kinderen naar buiten. Maak er een uitje van! Het is geweldig om in het weekend, na school of in de vakantie bij een plukboerderij langs te gaan. Echt zien hoe het fruit groeit en ervaren hoe de natuur ons elk jaargetijde wat anders voorschotelt. Zelf fruit gaan plukken is gegarandeerd een leuke, lekkere én leerzame activiteit met je kidsEn even eerlijk: Het is ook duurzaam en puur om je eten rechtstreeks bij de bron te halen!

Maar wat kan je nou wanneer oogsten in Nederland? Wij geven hier een complete lijst van al het fruit. Een fruitplukkalender! Lekker makkelijk. En dan kan je meteen kijken waar je straks jouw favoriete fruit kan vinden.

Want Nederland biedt best veel lekkers! Je wist misschien al dat je in ons land appels en peren kon oogsten. Dat wordt ook het meest geteeld. Maar vergis je niet: we hebben ook veel kersen en pruimen en klein fruit zoals bessen, bramen en frambozen. En vergeet de Hollandse aardbeien niet!

Fruit plukken Nederland aardbeien kalender kinderen activiteit

De eerste vraag: Wanneer is het zover?

Alvast een spoiler alert: De zomer en vroege herfst zijn hét moment voor de fruitoogst. In de fruitteelt regio’s (zie verderop) van onze land vind je langs de weg stalletjes met vers fruit. Het kan al heel inspirerend zijn om hier een stop te maken en een bakje mee te nemen. Maar als je wat meer tijd hebt en je vindt een locatie in de buurt, is plukken nóg leuker!

Vaak vind je op deze pluklocaties ook een prima kop koffie, huisgemaakte fruittaart/fruitsap en een trampoline of schommel, dus dat maakt het helemaal af tot een leuke ochtend of middag. En dan met de oogst naar huis en opeten, of verwerken in een leuk recept!

Terug naar de belangrijkste vraag. Wanneer is welk fruit rijp?

Wanneer pluk je fruit in Nederland

En hoe zit het dan met al dat andere fruit?

Misschien denk je; maar je kan hier toch ook perziken en abrikozen kweken? Of kiwi’s? Ja, die boompjes worden wel verkocht. En ze groeien ook in de kas. Maar qua pluklocaties zijn we ze nog niet zoveel tegen gekomen. Wie weet in de toekomst!

En die druiven dan? Die gaan voornamelijk naar de wijnmakers. Ook leuk. Je kan op verschillende plekken in Nederland helpen met oogsten, maar dat is meer iets voor de ouders..!

Fruit plukken Nederland peren kinderen activiteit kalender

De tweede vraag: Waar kan je dan gaan plukken?

Minstens zo belangrijk. Want weten is één ding, doen is een tweede.
Fruitboerderijen zijn er van klein tot groot, maar niet elke locatie is open voor plukkende families.
En vaak zijn boerderijen of pluktuinen gericht op een paar gewassen. Niet het hele scala aan fruit. Dus er is wat voorwerk nodig.
Wij delen hier 3 tips waarmee je een geschikte locatie kan vinden:

Tip 1: De grotere fruitregio's

Natuurlijk vind je de meeste plekken in de typische fruitteeltregio’s. Op dit kaartje van het CBS zie je waar de grootste fruitteeltgemeenten zijn en waar je dus in de buurt moet zijn! Uiteraard staat de Betuwe met stip op 1, deze regio is verantwoordelijk voor ongeveer eenderde van alle fruitteelt in Nederland. Maar ook Noord-Holland, Flevoland, Zeeland en Limburg zijn bekend om hun fruitoogst. Hier vind je sowieso fruitstalletjes langs de weg.

CBS nieuwsfoto NFO fruit open grond grootste fruitregio's

Tip 2: Googelen naar een plek bij jou in de buurt

(Geen zin in Googelen? Wij hebben hier al een lijstje met leuke pluklocaties voor appels en peren voorbereid. Zowel in Nederland als België (Vlaanderen)).

Bovenstaande betekent niet dat je in andere delen van Nederland geen fruittelers of pluklocaties vindt. In tegendeel!

Voor ons werkt deze zoekterm in Google heel erg goed. In no time heb je dan een paar locaties gevonden.

"[fruit] pluktuin [jouw provincie]"
Dus bijvoorbeeld "aardbei pluktuin Zuid-Holland"

Tip 3: Altijd even checken

De eerste zoekresultaten zijn niet altijd de meest recentste. Dus de laatste tip: Klik even door naar de website van de betreffende locatie of check de Facebookpagina (die hebben ze vaak). Hier vind je meestal de laatste updates over actuele plukmogelijkheden en kan je coronamaatregelen checken. Soms wordt bijvoorbeeld verwacht dat je een reservering maakt of timeslot reserveert. 

Zo houdt niks je meer tegen om het fruit rechtstreeks bij de bron te halen en het seizoen te beleven!

En als je echt de pluksmaak te pakken hebt gekregen, is het tijd voor de volgende stap: Brandnetels...!

Heel veel plezier! 

Aan de slag?

Wil je weten wat je nog meer allemaal in de natuur kan plukken?
Kijk dan eens naar onze moestuin en wildpluk box!
In 4 seizoenen leer jij gemakkelijk 7 planten beter kennen. 3 planten kweek je in je eigen moestuin en 4 planten ontdek je via wildplukken.

We geven je voor elke plant goede recepten, zodat je er ook wat voedzaams mee kan maken. Dankzij de duurzame hulpmiddelen uit de box, heb je hier jaar na jaar plezier van!


Ga jij ook aan de slag?


1 reactie


  • C Bao

    Hulst


Titel