Wat zie of hoor je in de natuur? Onze 3 favoriete apps

Onze 3 favoriete apps om de natuur te ontdekken

Wat is dat?’
‘Uhm….’

Je bent samen met je kinderen door de natuur aan het wandelen, of een blokje om door de buurt, en je zoon of dochter staat plotseling stil. Ze zien wat moois.

Tja. Wat is het? De soort benoemen gaat nog wel, maar wat het dan precies is, dat antwoord weet je niet.

Het liefste zou je alwetend willen zijn voor je kinderen. Alle planten kunnen benoemen, elk vogelgeluid herkennen. Elk vliegende insect kunnen onderscheiden. Herkenbaar?

Goed nieuws, dat kan dus!
(Ook als je geen bioloog bent)

We helpen je.

Dit zijn onze 3 favoriete apps om de natuur om ons heen te benoemen en daarna (voor altijd..?) te herkennen! Hiermee ga je een heel eind komen.

Superleuk om zo samen met je kids op ontdekking te gaan en samen te leren over de wereld om ons heen. Overigens hoef je niet altijd naar buiten. Ook in en om het huis is genoeg te ontdekken over insecten en spinnen!

En... stel je eens voor dat je elke week 1 nieuwe plant of dier kan benoemen.. Weet je hoeveel je dan over een jaar weet?!

BirdNET app Spriet favoriete apps om natuur te ontdekken

1. Hoe kan je vogelgeluiden herkennen? Ons antwoord: BirdNET

Ook wel ‘de Shazam voor vogelgeluiden’.

Het werkt eigenlijk hetzelfde als het opzoeken van een leuk liedje dat je hoort op de radio. Hoor je een vogel fluiten? Zet de app aan. Meteen zie je dat de app het geluid opneemt. Selecteer hierna het geluidsfragment waarop de de vogel het beste hoort en analyseer. Binnen no time weet je welke vogel daar zo mooi aan het zingen was. Inclusief een plaatje. De volgende stap is dan spotten waar het diertje in de boom of struik zit!
Je vindt de app hier (iOS of Google). 

ObsIdentify Spriet 3 favoriete apps om de natuur te ontdekken

2. Hoe vind je de naam van een insect, vlinder, of spin? Ons antwoord: ObsIdentify

Voor (kleine) wilde dieren en planten. Wij gebruiken deze vooral voor kriebeldiertjes.

Zie je iets moois? Maak er een foto van, laad deze in de app en analyseer. De app geeft met een percentage aan hoe zeker deze is. Check dit altijd, de app is nog aan het leren. Klopt het? Bevestig dan. En heel leuk; per soortgroep krijg je een badge. Zo kan je ook nog een wedstrijdje starten met anderen! (‘wie heeft als eerste de ster voor libellen?’) Ook leuk; de app tipt je waar je de soort goed kan vinden.

Bij het fotograferen van insecten zitten best wat uitdagingen. Dus we geven je graag wat tips om de insecten goed te fotograferen:

  • Insect vlucht weg als je te dichtbij komt: Geen nood. Fotografeer het insect van afstand. De afbeelding kan je na het uploaden namelijk bijsnijden.
  • Insect is een wegvliegend wezentje: Maak een kort filmpje. Er zit in dit filmpje vast een short waar je het insect goed (scherp) ziet. Zet het filmpje daar stil en maak er een schermafbeelding van. 

Je vindt de app hier (iOS of Google).

PlantNet Spriet 3 favoriete apps om de natuur te ontdekken

3. Hoe vind je de naam van een plant, boom of bloem? Ons antwoord: PlantNet

Identificeren van planten.

Deze app is populair onder de wildplukkers. Het werkt weer heel erg simpel. Je zet je foto van de plant in kwestie in de app en analyseert. Wil je de plant gaan opeten? Determineer dan altijd extra met bijvoorbeeld een plantenboek. Daar kun je in vinden wat de typische standplaats van de plant is, en wat de specifieke kenmerken van bijvoorbeeld de stengels en de bladeren zijn.

Zeker bij net opkomende planten (het voorjaar) is het lastig voor een app om de planten uit elkaar te houden. Daarbij lijken sommige planten erg op elkaar en je wilt niet net de verkeerde (giftige) in je pesto verwerken..!

Je vindt de app hier (iOS of Google). 

Heel veel plezier met het samen ontdekken van de natuur!

Willemien van Spriet

 

Vond je dit leuk? Hielp het je? Dat is ons doel namelijk. Dat het voor jou makkelijker is om samen met je kids de natuur te beleven. Dus laat het ons vooral weten via Instagram of Facebook, vinden we superleuk!

Wil meer natuur beleven? Kijk naar onze tips van Spriet Erop Los! Makkelijk en gratis te downloaden! 

 


Hinterlassen Sie einen Kommentar