De speeltuin is te druk, wat nu?

De speeltuin is te druk, wat nu?

In deze tijd van thuisblijven, social distancing en thuisschool worden online veel tips, cursussen en templates aangeboden. Heel veel. Iets met bomen en een bos. 

Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de tips die zich richten op natuur voor je kinderen. Leeftijd? (pre-) basisschool, maar eigenlijk voor iedereen leuk als inspiratie. Natuurlijk. 
Dus je hoeft niet langer langs websites en social media profielen te scrollen. Eén bal minder in de lucht. Meer tijd voor leuke dingen!
Want iedereen knapt op van een frisse neus. Zolang je hem maar 1,5 meter bij een andere neus uit de buurt houdt!

1. OERRR

Het jeugdprogramma van Natuurmonumenten deelt 286 speeltips. Variërend van het begraven van je onderbroek (dit is leuk voor het hele gezin) tot het maken van een natuurschilderij. Niet alle 286 suggesties passen nu in het seizoen, maar op Instagram delen ze elke dag een speeltip.

2. Staatsbosbeheer

De beheerder van het groene erfgoed van Nederland deelt een aantal doe-opdrachten die je in de tuin kan doen. Leuk: Ze zijn verzameld door boswachters! Denk aan zoekkaarten en kriebeldiertjes kijken. Daarnaast zijn er via Natuurwijs nog meer dan 100 opdrachten te vinden. Je kan deze selecteren op basisschoolgroep en seizoen. Denk hier aan het maken van een takkentweeling of kleuren zoeken. 

3. Childhood by Nature (Engelstalig)

Een initiatief van Amerikaanse ouders om kinderen meer te verbinden met de natuur. Ook zij produceerden een specifieke pagina met activiteiten in tijden van social distancing, zoals micronatuur verkennen of een wandeling in de maneschijn. Daarnaast kan je in de activity finder wat algemenere activiteiten vinden, die je op thema kan selecteren, zoals insecten of regenachtige dag. De natuur in Nederland verschilt van de Amerikaanse, maar het werkt zeker inspirerend!

4. IVN Natuureducatie

Deze organisatie verbindt mens en natuur, waarbij belevingen (zelf doen en leren) centraal staan. De fysieke cursussen en bijeenkomsten zijn afgelast, maar op hun Instagram plaatsen ze regelmatig leuke weetjes. 

5. Knapsack Avonturen

Volgens Knapsack Avonturen gaan creativiteit en buiten hand in hand. Ze hebben een werkblad gemaakt, waarin buitenspelen wordt gecombineerd met wat leren of maken. Je kan het hier downloaden (e-mail achterlaten).

6. Vogelbescherming

De beschermer van vogels en natuur in Nederland heeft geen specifieke 'corona activiteiten', hoeft ook niet, want vogels (leren) kijken kan natuurlijk het hele jaar! Zo kan je bekijken welke vogels er in jouw tuin voorkomen en als je doorklikt, hoor je ook hun geluid. Daarna kan je naar buiten en goed luisteren welke vogels je allemaal hoort!

7. Nederland Zoemt

Deze samenwerking van IVN Natuureducatie (zie 4) en Natuur & Milieu, organiseert 18 en 19 april voor de 3e keer de Nationale Bijentelling. Je kan nu al oefenen! Bekijk alle zwart-gele en zwart-oranje zoemers en ga buiten je ogen trainen op het spotten van bijen en hommels.

8. Kidsproof

Het platform dat alle leuke kinderactiviteiten van Nederland verzamelt, heeft een lijst gemaakt van 25 dingen die je buiten kunt doen met je kids. Denk aan een selfiestorm op een gekke plek of bloemen plukken en die bij (een lief) iemand voor de deur zetten.

9. Wereld Natuur Fonds

Deze organisatie werkt aan een wereld waarin de mens leeft in harmonie met de natuur. Voor de thuisblijvers delen ze tips. Zo is het Toekomstkunde programma online beschikbaar. Dit zijn niet direct activiteiten buiten, maar het lesmateriaal en de opdrachten leren je meer over de natuur. Denk aan een les over de rupsenplaag na een warme winter of de bevers in Nederland.

10. Spriet

Zoek je nóg meer 'plug and play'? Met Spriet willen we het makkelijker maken om op een speelse manier de natuur te beleven. Dus. Het allermakkelijkste: Spriet plaatst elke dag een opdracht die je buiten uit kan voeren. Vlakbij huis en zonder attributen. Een prima alternatief dus, als de speeltuin of het natuurgebied te druk blijkt te zijn. De inspiratie verschijnt op Instagram en Facebook.


Ik weet dat heel veel ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen buiten spelen en leren over de wereld om zich heen. Dus laten we elkaar helpen in deze tijd.

De lente is er klaar voor!

Willemien
Spriet

P.S. Heb ik een geweldige tip gemist? Let me know, ik vul de lijst graag aan! 

 

 


Titel