Waarom maakt natuur je kind gelukkiger? En meer voordelen

Waarom maakt natuur je kind gelukkiger? En meer voordelen

Waarom is de natuur zo goed voor je? Soms weet je iets, maar weet je eigenlijk niet precies waarom het zo is. Dus daar zijn wij ingedoken en in deze blog delen we het je graag.

We hebben wel wat focus aangebracht. Want er zijn enorm veel onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van de natuur. Maar in deze blog hebben we het alleen over hoe de natuur je kind helpt om beter te slapen, te ontprikkelen, meer zelfvertrouwen te krijgen én hoe de natuur je gelukkiger maakt. Klinkt niet verkeerd he. 

Doe er zelf je voordeel mee, maar deel het ook zeker met je kind! En ga lekker samen naar buiten. Want juist voor die kleine lijfjes is het super belangrijk om naar buiten te gaan. Na deze blog weet je waarom.

Waarom schrijven wij dit?

Wij zijn er voor de kleine en grote fans van de natuur en willen het voor jou zo makkelijk mogelijk maken om in je dagelijkse leven meer natuur te beleven. Niet ver weg, geen gedoe, maar dicht bij huis. En dat hoeft niet ingewikkeld, maar gewoon even tussendoor. Dus we helpen en inspireren je graag!

Oke, nu door met de inhoud.

Spriet kind beter slapen

1. Beter slapen 

Eerst even een inleiding: Alle dieren hebben een interne biologische klok. Ook wel circadiane klok genoemd. Wij ook. Deze klok regelt onder andere wanneer we wakker zijn en wanneer we slapen. Maar ook wanneer we wat willen eten. Ook regelt deze klok hormonen en andere lichamelijke systemen. Belangrijk dus!

De natuur helpt je biologische klok

​​Om goed te kunnen werken heeft deze klok in 24uur een duidelijk onderscheid nodig tussen licht en donker

En door dat verschil in licht en donker, worden hormonen in ons lichaam aangestuurd. Melatonine is het hormoon dat slaperigheid veroorzaakt. 

Onderzoek heeft bewezen dat daglicht (hoog-intensief licht) cruciaal is voor een goed werkende klok. Direct daglicht zorgt daarnaast ook voor de aanmaak van vitamine D en voorkomt bijziendheid.
Meer naar buiten gaan helpt dus de biologische klok en zo slaapt je kind beter.

Natuur helpt je kind ontprikkelen

2. Ontprikkelen en rust in je hoofd

De natuur trekt aandacht zonder dat het moeite kost en dat wordt zachte fascinatie genoemd. Denk aan een vogel die je hoort fluiten of een tak die waait in de wind. 

De natuur geeft rust in je hoofd

Omdat deze zachte fascinatie geen moeite kost in je hersenen, krijg je rust en ruimte in je hoofd. Je leest het al: De natuur in hoeft dus niet perse een natuurgebied te zijn. Het gaat erom dat je zintuigen iets van de natuurlijke wereld waarnemen. Een blokje om wandelen of even in de tuin of op het balkon zitten helpt dus ook al om je kind te ontprikkelen

natuur geeft je kind zelfvertrouwen

3. Meer zelfvertrouwen

Hier is veel onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld in 2018 met basisschoolkinderen in Korea. De helft van de groep ging elke week één uur naar een (stads)bos. Daar gingen ze bewust met hun zintuigen het bos bewonderen, steen-schaar-papier spelen met natuurlijke materialen. Dat soort dingen. Wat bleek? Na 10 weken was de eigenwaarde van deze groep significant hoger dan de periode ervoor.
Ook waren de depressieve symptomen significant minder dan de periode ervoor.

 hoe natuur je kind gelukkiger maakt

4. Gelukkiger worden

Blij worden van de natuur komt door verschillende dingen. Zo zorgt zonlicht en fysieke activiteit bijvoorbeeld voor de aanmaak van dopamine, een stofje waardoor je je tevreden en blij voelt.

Ook doet de geur van buiten zijn wat met je, zoals fytonciden (de geur van het bos) of geosmine (de geur van regen op de grond). Onderzoek heeft bewezen dat je je daar gelukkiger door voelt.

Oh en onderschat ook niet het wroeten in de aarde. Daar zitten bacteriën in, mycobacterium vaccae, die je darmen stimuleren en waardoor je je gelukkiger voelt. 

Maar wat ons het meeste aanspreekt is de verwondering voor de natuurlijke wereld. De wortels van een boom, die je niet ziet, maar heel diep de grond in gaan. Wolken, waar komen ze vandaan, waar gaan ze naartoe? Onderzoek heeft bewezen dat het deze magische verwondering is, van dingen die verder gaan dan wat je kan zien, waar je heel blij van kan worden.

Om je echt gelukkig te voelen, ga je naar buiten.

Misschien lees je het al: het meeste van deze voordelen pluk je niet als je op een scherm naar natuur kijkt. Dan ruik je niks, voel je niks. Het is belangrijk om je omgeving echt waar te nemen met je zintuigen. Dan zijn de goede effecten voor je kind het grootste!

Heel veel plezier!

En denk je: Wat zal ik dan buiten doen met mijn kind?
We helpen je heel graag.
Kijk bijvoorbeeld naar onze gratis gouden tips van Spriet Erop Los!Titel