Zo wordt een spin leuker (ook voor jou)
Halloween komt eraan. En dat betekent dat je overal wordt opgeschrikt door spinnen.
Ben jij fan van spinnen?
De meeste mensen niet. Spinnenfobie is de meest voorkomende fobie. En je kan er niet zo veel aan doen, er zijn signalen dat de angst aangeboren is.
Dat is dan lekker, als je als ouder biodiversiteit wilt stimuleren en ze eigenlijk zou moeten knuffelen. Oke knuffelen misschien niet. Maar wel waarderen. Ze hebben nut!
Maar hoe kan je dan een beetje meer van de spin gaan houden? Hoe kunnen je kinderen meer van spinnen gaan houden? Ik geloof dat dat start met verwondering. Want onbekend maakt onbemind. En als ouder mag ik daarin het goede voorbeeld geven voor mijn kinderen.
Vorig jaar gingen we in huis op spinnensafari. Maar deze herfst delen we hoe wij de spin op een zonnige herfstdag buiten bewonderen. Een leuke, laagdrempelige activiteit om samen te doen. Ik kan oprecht zeggen dat mijn liefde begint te groeien en mijn dochters verwonderen mee. De spin mag er echt zijn.
En volgens mij hebben we dat nodig als we een duurzamere toekomst willen. Dat je de natuur de ruimte geeft en je daarmee verbonden voelt (in some way).
Dus hier deel ik onze ervaring in 6 stappen (7 voor de liefhebber)! Spoiler alert: De spin kan zich supergoed verstoppen en er komt een plantenspuit in voor.
Doe je ook mee?
En als dat nog niet helpt: We sluiten af met een heel mooi spinnenbijgeloof voor Halloween!
Maar eerst…
Waarom zijn er nu überhaupt zo veel spinnen?
Ze zijn er eigenlijk het hele jaar. Maar je ziet ze nu beter. De spinnen zelf vallen meer op omdat ze nu volgroeid zijn en erop uit gaan om voort te planten.
Maar ook de spinnenwebben zie je nu meer, vooral door de druppeltjes regen of dauw.
De ideale tijd nu dus voor..
Spinnensafari in de tuin of op je balkon
Wij vonden het heel leuk om op een zonnige herfstdag samen spinnen te bestuderen. Doe je ook mee?
#1 Zoek een web
Het vinden van de spin begon bij het spotten van een web. Ze spannen vaak hun draden over een overzichtelijke afstand en een beetje uit de wind. Waar zou jij een web maken als je spin was? Dit werd al leuk speurwerk.
#2 Niet zomaar een web!
Een kapot web vangt natuurlijk geen vliegjes, dus spinnen repareren hun web regelmatig. Wilden we een spin zien? Dan moesten we een mooi, stevig web vinden. Het werd eigenlijk een soort spoorzoeken zo.
Het was hier ook al heel leuk om het web te bestuderen. Hoe hangt het? Waar Heeft 'ie al wat gevangen?
Wonderlijk toch eigenlijk zo'n spinnenweb. Hoe een spin dat in zijn eentje maakt zónder af en toe van een afstandje naar zijn werk te kunnen kijken..
#3 Web gevonden, spin niet
Tja als de spin de hele tijd in het midden van zijn web zou zitten wachten zou ik er als vliegje ook niet in vliegen. Dus de spin is vaak verstopt. Maar waar zit ‘ie?
#4 Kom maar spinnetje!
Hier kwam het hulpstuk tevoorschijn: de plantenspuit.
Daarmee konden we de spin foppen. Door een klein (hou je in!) sprietsje water op het web te spuiten, trilt het web en denkt de spin dat er een prooi in het web is gevlogen.
De spin komt dan uit zijn schuilplaats tevoorschijn om polshoogte te nemen.
Hier moesten we wel klaar voor staan (zie #5), denk aan: gezamenlijk aftellen, want hij komt snel en - omdat er geen vliegje in zijn web zit - gaat hij ook snel weer terug.
Het was heel spannend om te zien waar de spin zich nou had verstopt. Inmiddels weten we de verstopplekken ook te herkennen!
Spriets niet te hard of te vaak, want het web moet natuurlijk wel heel blijven. Mijn dochters mochten hun sprietsbehoefte richten op de plantjes.
(Wil je zien hoe dit sprietsen in zijn werk ging? kijk dan hier)
#5 Wie ben jij?
En dan is het natuurlijk ook heel interessant om te zien wat voor spin het is. Ben je net als ik (nog) geen araneoloog of professionele spinnenspotter? Dan is het een goed idee om - terwijl je kids klaarstaan met de plantenspuit - je telefoon in positie te brengen. Snel een foto of filmpje maken.
Daarna kwam het aan op identificeren. Dat deden we via de app ObsIdentify (hier vertelden we er al meer over), maar kan ook via de specifieke spinnenzoekpagina.
In ons geval was de bekende kruisspin.
#6 Nog een keer
Dat is de wens van ieder kind!
Maar helaas.
Dat gaat vaak niet lukken. De spin laat zich niet snel nog een keer foppen.
Dus dan op zoek naar een ander web…
#7 Voor de geduldigen onder ons
Hebben jouw kinderen een langere concentratieboog of kan je zelf wel wat mindfulness gebruiken? Blijf dan het web bestuderen tot er een vliegje of ander insect invliegt en bestudeer hoe de spin te werk gaat.
Wij zagen laatst hoe deze honingbij werd verslonden. Of nou ja. Ik zag het, ik riep mijn dochters er af en toe bij en liet hen de foto’s zien.
Het slachtoffer wordt eerst gedood met gif en daarna flink ingewikkeld met draad. Daarna spuit de spin nog een soort speeksel in het insect, waardoor het oplost tot een soort papje. Klaar om op te zuigen. Lekker.
Maar ook fascinerend! Op de een of andere manier moet ik dan altijd aan Frodo in Lord of the Rings denken..
Als dit avontuur er nog niet voor heeft gezorgd dat je spinnen leuker vindt, helpt dit misschien:
De betekenis van spinnen bij Halloween
Halloween heeft een hele mooie diepere oorsprong als het gaat over verbinding met de doden. Daar schreven we eerder over.
Nu zijn er door de jaren heen in verschillende culturen heel veel betekenissen aan de aanwezigheid van een spin gekoppeld. Maar deze vond ik heel mooi voor Halloween:
Volgens bijgeloof zou een spin een teken zijn dat er een overleden vriend of familielid naar je kijkt. En dat dus met 8 ogen.
Ga jij deze Halloween met liefde naar de spin terugkijken?
Veel plezier!
Willemien van Spriet
Nieuwsgierig naar wat de herfst nog meer te bieden heeft? Kijk dan eens naar onze herfst box. Hierin zijn allemaal leuke activiteiten te vinden voor in de herfst. Zo hebben jullie samen nog veel meer plezier!
Titel