Beter slapen? Zo kan de natuur je helpen
De eerste schoolweken zitten er weer op. Dat kan best heftig zijn! Weer wennen aan het ritme, nieuwe dingen leren. Veel prikkels. Om daar goed mee om te kunnen gaan is het belangrijk dat kinderen genoeg slaap krijgen.
Voor jou ook fijn!
Wat kan je doen om ze daarbij te helpen?
In deze blog delen we tips voor een goede nachtrust en dan met name hoe de natuur je daarbij kan helpen.
Met Spriet willen we de natuur dichterbij brengen. Ervoor zorgen dat we ons meer verbonden voelen met onze natuurlijke omgeving. Wij geloven dat je je hierdoor beter voelt én dat dit een fundamentele stap is naar een duurzamere toekomst.
Eerst gaan we dieper in op de werking van ons lichaam, daarna op de oplossingen.
Wat is je biologische klok en wat heeft dit te maken met slapen?
Alle dieren hebben een interne biologische klok. Ook wel circadiane klok genoemd. Wij ook. Deze klok regelt onder andere wanneer we wakker zijn en wanneer we slapen. Maar ook wanneer we wat willen eten. Ook regelt deze klok hormonen en andere lichamelijke systemen. Belangrijk dus!
Hoe weet de biologische klok wanneer het tijd is voor wat?
Om goed te kunnen werken heeft deze klok in 24uur een duidelijk onderscheid nodig tussen licht en donker.
En door dat verschil in licht en donker, worden hormonen in ons lichaam aangestuurd. Melatonine is het hormoon dat slaperigheid veroorzaakt.
TIP: Zo help je melatonine zodat je slaperig wordt
Voor een goede nachtrust is het belangrijk om de hoeveelheid licht op het einde van de dag te verminderen.
Dus voorkom schermtijd op het einde van de dag (tv, i-pad, gamen, etc). Deze lichtintensiteit is vaak te hoog. Hierdoor wordt er geen melatonine aangemaakt en raakt de klok in de war. Dat leidt tot een onrustige nacht!
TIP: Ook daglicht is belangrijk voor een goede nachtrust
Donker is dus belangrijk voor een goede nachtrust. Maar licht ook. Onderzoek heeft bewezen dat daglicht (hoog-intensief licht) cruciaal is voor een goed werkende klok.
Daglicht zorgt daarnaast ook voor de aanmaak van vitamine D en voorkomt bijziendheid.
TIP: Buiten zijn heeft meer effect dan binnen achter een raam zitten
Na school is het (nu nog) lekker licht om buiten te spelen. Want ook fysieke beweging en frisse lucht helpen om prikkels te verwerken en 's avonds goed te slapen.
TIP: Op zoek naar inspiratie en leuke dingen om buiten te doen
Wil je met je kinderen naar buiten, maar ben je op zoek naar inspiratie en leuke opdrachten? Wij helpen je!
Onze Ontdek je Buurnatuur serie is hier speciaal voor ontwikkeld.
Hiermee ontdekt je zoon of dochter in 7 weken de natuur in de buurt van je huis én krijgt hij of zij een les natuurtekenen.
Dit is heel laagdrempelig, de natuur in je straat. Een kauwtje, een dennenappel, mos, het lijkt zo gewoontjes, maar laat je verrassen door wat allemaal ontdekt gaat worden. Bijvoorbeeld hoeveel water mos op kan nemen en waarvoor dit vroeger gebruikt werd! Ze gaan het spelenderwijs beleven met leuke en uitdagende opdrachten.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mooie kunstwerken die ze zullen laten zien na de les natuurtekenen.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ouders die eerder meededen, raden dit andere ouders aan. Ze geven aan dat hun kinderen elke week enthousiast uren naar buiten gingen. En dat ze het nog steeds hebben over wat ze geleerd hebben!
Klik hier voor meer informatie en begin deze week al!
Titel