Doe mee met de slakkenchallenge

Smakkende naaktslak

Slakken zijn hele wonderlijke dieren (daar ben jij het natuurlijk over eens). We delen in deze blog alles over slakken en we nemen je mee in onze slakkenchallenge.

Slakken dicht bij huis

Voor spannende en wonderlijke natuur hoef je niet ver weg. In alles wat wij doen, willen we vanuit Spriet laten zien dat de natuur dicht bij huis en bij de opvang ook super wonderlijk en boeiend is. 

En natuur is niet alleen leuk, het zorgt ook voor ontspanning en dat je je blij voelt. Alleen al door er even naar te kijken, ontspant je hoofd. 

Dus ga vooral met de hele familie op ontdekking, of met de hele opvang groep, want dan kan je samen ontdekken. En vertel erover aan ouders of op de opvang, zodat nog meer kinderen op zoek gaan naar slakken en slakkenexpert kunnen worden.

Waarom zijn er nu zoveel slakken?

Er zijn een paar redenen voor:

  • het heeft niet gevroren deze winter 
  • het is heel vochtig, ideale omstandigheden voor slakken eitjes!
  • er zijn minder natuurlijke vijanden (zowel op de grond (egels, vogels en muizen bijv) als onder de grond (kevers bijv.), waardoor de eitjes en de slakken gewoon door kunnen groeien.

Hoeveel soorten slakken zijn er eigenlijk?

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten slakken in Nederland.

Hoe zie je verschillen? 

  • of die een huisje heeft of naakt is
  • bijvoorbeeld de kleur (zwart, bruin, grijzig, of zelfs eentje met panterprint!, de tijgernaaktslak)
  • en de vorm en kleur van het huisje

  

Wat is de beste tijd om ze te spotten? 

Slakken zijn weekdieren. Water is heel belangrijk voor hen, zon kunnen ze niet goed tegen, daar drogen ze van uit. (Dus; regen - ochtend - nat) 

Waar kan je ze het meeste vinden? 

Overdag zitten ze dus vaak verstopt, op een plek uit de zon. Tussen planten, in composthoop, tussen spleten of losse stenen, op of onder dood blad, onder bloempotten, tussen of onder takken. Als het regent, natuurlijk lekker midden op de stoep :) 

Genoeg plekken en momenten dus! Nu weet je waarom het zo leuk en belangrijk is om de natuur dichtbij huis te leren kennen en je hebt al wat dingen geleerd over slakken. Maar wil je je slakken kennis naar een expert level brengen? Lees dan verder over de slakkenchallenge! 

Slakkenchallenge

Wil je je slakken kennis naar een expert level brengen? Ga dan samen met je kind in 3 weken slakken spotten. Maar niet gewoon ‘zoek een slak’. We gaan op zoek naar specifieke dingen. 

Slakken hebben namelijk 3 hele bijzondere eigenschappen. En dat kunnen we wel met het hoofd leren. Maar als je het echt hebt gezien en hebt bewonderd, is het VEEL leuker en onthoud je het veeeel beter. Dus trek elkaar mee naar buiten en ga samen op ontdekking. En: Superleuk: na het doen van de 3 challenges kun jij je slakkenexpert diploma downloaden. 

Challenge #1: Plakkende slakken

Bekijk hier Insta live video en de eerste opdracht van de slakkenchallenge en ga je op zoek naar plakkende slakken en hun superlijm.

Challenge #2: Smakkende slakken

In deze video vertellen we de tweede opdracht van de slakkenchallenge en ga je op zoek naar smakkende slakken en ontdek wat ze allemaal eten.

Challenge #3: Krakkende slakken

En in deze video kun je de derde opdracht van de slakkenchallenge beluisteren en ga je op zoek naar krakkende slakken en leer je over hun reparatieskills.


Scoor je eigen slakkenexpert diploma

Jij en je kind hebben de afgelopen 3 weken slakken gespot en alles geleerd over plakkende slakkensmakkende slakken en krakkende slakken. Super leuk! Nu na het doen van de 3 challenges kun jij je slakkenexpert diploma downloaden. Hoera! Download je eigen slakkenexpert diploma via deze link of klik op de afbeelding hieronder. 


Titel