Zo zorg je dat je kind (nog) meer wil buitenspelen

kind buitenspelen schermtijd

Als het warm is en de zon schijnt, rent elk kind het liefste buiten rond. Maar hoe doe je dat dan, als het herfst is, als het regent. Als je kinderen schermen met tekenfilms en games interessanter vinden. En je eigenlijk zelf ook liever binnen zou blijven.

Of als het winter is. En het koud is. En je kinderen al rillen bij de gedachte om naar buiten te moeten.

Je weet misschien al lang dat meer natuur in je dag en frisse lucht goed zijn voor de gezondheid van je kinderen. En jezelf. Maar hoe pak je dit aan?

Waarom zouden je kinderen gaan buitenspelen? Hoe maak je het leuk om de natuur in te gaan? En hoe maak je van buitenspelen een gewoonte?

Wij geven je 7 tips. Bij ons werken ze. Bij jou ook?

Hoe maak je buitenspelen comfortabel?

Tip 1: Zorg dat je kinderen het warm hebben bij het buitenspelen

Dus in de winter helpt het om te zorgen voor laagjes, liefst een onderlaag van thermo. En dat hoeft niet duur te zijn, goede merken van bijvoorbeeld merinowol zijn ook tweedehands goed te krijgen en behouden hun kwaliteit. Ze zorgen voor een fijne temperatuur, geen zweten. En een muts en handschoenen kunnen altijd op en aan. Als het te warm is, doe je ze weer uit.

Tip 2: Zorg dat je kinderen droog kunnen blijven

Dit is vooral voor die druilerige dagen. Zorg ervoor dat water afstotende jas én schoenen. Geen één kind gaat óm een regenplas heen rennen.

Een nat gezicht en natte handen is niet erg, maar als je hele lichaam nat wordt, en er staat ook nog een windje, koel je heel snel af.

Vergeet jezelf niet bij deze tips, want ook jij mag je comfortabel voelen als je lang buiten bent!

Waarom zouden je kinderen gaan buitenspelen?

Tip 3: Jij bent het voorbeeld voor je kind

Tja, dit is wel een belangrijk punt. Als jij het liefst de hele dag onder een dekentje binnen ligt, waarom zou je kind dan wel de gure buitenlucht in moeten gaan? 

Natuurlijk hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. Daar prikken kinderen namelijk genadeloos doorheen. Maar je kan best zeggen: We zitten al de hele dag binnen, ik word daar duf van, ik wil lekker naar buiten, wie gaat er met me mee?
Is dit geen probleem voor jou? Top! Verdere verleidingstechnieken voor je kinderen komen aan bod bij tip 4 tot 6.

Zit je kind aan een scherm geplakt? Uit ervaring en gesprekken weet ik dat kinderen hier even van ‘losgeweekt’ moeten worden. Dat kan best een uitdaging zijn. Ze zullen natuurlijk zeggen dat ze geen zin hebben. Maar houd vol en neem ze mee. Na een tijdje zijn ze het scherm vergeten!

Hoe maak je buitenspelen leuk?

Waarom wil iedereen sleeën en schaatsen? Omdat het een avontuur is en omdat iedereen er blij van wordt.

Dus hou dit in je achterhoofd als je je kinderen (en misschien ook jezelf!) naar buiten wil verleiden. Hier geven we wat tips.

Tip 4: Maak van buitenspelen een avontuur

Maak er iets spannends van. Ga naar een plek die je nog niet kent, bijvoorbeeld een andere speeltuin of een ander park of bos. Laat je kind de verkenning doen. Je kan ook altijd even op google maps uitzoomen en kijken welk ‘groene vlak’ je in de buurt kan gaan verkennen omdat je daar nog nooit bent geweest. Laat je kind de route bepalen, kiezen welk paadje je neemt. Stop bij bomen om in te klimmen.

Tip 5: Maak een feestje van buiten zijn

Wanneer word je blij van buiten zijn? Het in de natuur zijn? Waarom is sleeën en schaatsen zo leuk? Maak er een feestje van! Ga er met z’n allen op uit. Neem wat lekkers mee voor onderweg. Of warme chocolademelk. Of thee. Laat je zoon of dochter een mooie plek uitkiezen voor 'de picknick'. Geniet van het mooie landschap.

Tip 6: Doe een opdracht of wedstrijd bij het buitenspelen

Daag je kinderen uit! Laat een gezinslid van te voren bepalen wat het onderwerp van de wedstrijd wordt. Een paar ideeën: Wie de meeste vogels kan spotten. Wie het meeste afval kan prikken. Wie de mooiste blaadjes kan vinden. Wie de meeste insecten kan vinden. Wie de meeste dieren spot. Maak regenboog blaadjes. Probeer te verdwalen, dat is pas een avontuur! En dan de weg samen weer terugvinden.

Hoe maak je het een gewoonte om regelmatig naar buiten te gaan?

Hoe vaker je naar buiten gaat, hoe meer het ook in het systeem van je kinderen komt. Net zoals met vaker sporten, in het begin kost het veel moeite, maar na een paar weken slijt de gewoonte er langzaam in.

Tip 7: Maak het niet te ingewikkeld

Naar buiten gaan hoeft niet gelijk te staan met het bezoeken van een groot natuurpark of bos. Mag wel natuurlijk. Maar heb je daar de tijd niet voor of bijv. geen auto tot je beschikking? Zoek het dan dichter bij huis. Ook in de stad is genoeg te beleven en te ontdekken. Loop door een straatje dat je niet kent. Open je ogen voor wat er allemaal groeit en leeft.

Want ook na een schooldag is het heerlijk om nog even naar buiten te gaan. Al is het maar even.

Na een tijdje zul je zien dat je kinderen er om gaan vragen. En ook zelf met ideeën gaan komen. Ze gaan ook opdrachten voor jou verzinnen. Ze willen zelf initiatief nemen. Omdat ze het associeren met avontuur, blij, spannend én daarbij voelden ze zich warm en droog.

En heerlijk: na een tijdje buitenspelen slaap je zoveel beter. Iedereen blij!

Veel plezier!

Willemien
Spriet

Wil je je kinderen nog een zetje geven? Kijk dan eens naar onze tips van Spriet Erop Los! Makkelijk en gratis te downloaden! 

Titel