Zelf knoflook kweken uit één teen

Hoe kweek je zelf knoflook uit een teen - Afbeelding van Ibrahim Ozkadir via Pixabay

De herfst is dé tijd van het jaar om bollen in de grond te stoppen. Na de kou van de winter komen de bloemen dan in het voorjaar tevoorschijn. Maar dit is dus ook dé tijd om een andere bol in de grond te stoppen: Knoflook!

Je hebt hier helemaal geen groene vingers voor nodig. Het is supermakkelijk om zelf knoflook te kweken. Zo makkelijk dat je denkt: waarom heb ik dit nooit eerder gedaan.

Dit is ook een geweldige ervaring voor kinderen. Zo leren ze hoe eten groeit en hoe er op magische wijze uit een teen een knoflook ontstaat. 

In deze blog delen we wat je nodig hebt om een knoflook te kweken, wat je moet doen en hoe je je kans op succes vergroot. Ook delen we tips om hier met kinderen een succes van te maken. 

Waarom doen we dit? 

Met Spriet willen we de natuur dichterbij brengen. Ervoor zorgen dat we ons meer verbonden voelen met onze natuurlijke omgeving. Wij geloven dat je je hierdoor beter voelt én dat dit een fundamentele stap is naar een duurzamere toekomst. En bovenal is het gewoon heel leuk om de natuur beter te leren kennen en zelf je eten te kweken.

Naast knoflook kweken, is het ook heel leuk om in de herfst appels te gaan plukken (we delen tips voor pluklocaties), de natuur in je tuin te helpen én je voor te bereiden op Halloween🎃.

Wat heb je nodig om zelf een knoflook te kweken

Niet zo veel gelukkig!

Belangrijkste is: De goede tijd van het jaar en dat is oktober. De eerste week van november wil ook nog wel lukken. 

Verder heb je nodig:

  • Eén knoflookteen (of meerdere) van een biologische knoflookbol
  • Een stukje tuin of diepe plantenbak (elke teen heeft 10cm ruimte nodig, dus reken maar uit)
kweek zelf je knoflook uit een teen

En hoe ga je dan verder om je knoflook te kweken?

Maak allereerst je stukje tuin of diepe plantenbak klaar voor de knoflookteen. Zorg dat de grond los is. Dat betekent dat de grond niet aangestampt is. En al helemaal geen mest!  

Duw de knoflookteen met de punt naar boven onder de grond (paar centimeter diep, topje van je vinger moet onder de grond zijn). 

Zoals eerder gezegd: Als je meerdere tenen in de grond plant, houd ze dan 10cm uit elkaar.

En hoe nu verder: Wanneer doe je wat?

Rustig aan: Je hoeft bijna niks te doen. Maar houd ze wel even goed in de gaten. Dat is ook leuk!

Oktober/ begin november: Je stopt de tenen in de grond. 

Na een paar weken zie je - als het goed is - groene sprieten tevoorschijn komen.

Gaat het vriezen in de winter? Bescherm je plantjes dan door er wat droge bladeren, dennentakken of stro op te leggen. 

In de late lente/ vroege zomer (juni-juli) kan je de knoflookbollen oogsten. Jawel: Elke teen is dan omgetoverd tot een hele bol

Laat de bollen even drogen in de zon voordat je ze meeneemt naar binnen. Dat voorkomt schimmel!

Zo vergroot je je oogstkans

Plant de tenen eerst in kleinere bakjes. Zie je sprieten uitkomen? Zet dan alleen de plantjes die gesproten zijn in je tuin of grotere plantenbak. 

Maak er met kinderen een superleerzame ervaring van

Denk je na dit alles: Had ik dit maar eerder geweten? Geef deze kennis dan door aan (je) kinderen! Of ga het samen beleven. Dit is een ervaring die ze hun hele leven kunnen koesteren ze (wederom) de ogen opent voor de magie van de natuur.
Onze tips:

  • Laat je kind het zelf doen. Zelf een goede teen uitkiezen, zelf een plek zoeken in de tuin of op het balkon, etc.
  • Als kinderen jonger zijn, hebben ze niet altijd levendige herinneringen van vluchtige gebeurtenissen en het duurt een paar maanden tot er geoogst kan worden. Dus maak een fotootje van verschillende fases, zodat je samen kan terugkijken hoe het groeiproces ook alweer ging
  • Laat ze zelf de knoflook oogsten. Het is een hele verrassing om te ontdekken hoe groot de bol is als je 'm uit de grond trekt.
  • Bedenk samen een leuk recept om daarna de knoflook te gaan eten!

 

Moestuin wildpluk box leer 7 planten kennen

 

Nog meer moestuin en planten ervaring?

Wil je je kinderen nog meer leren over de eetbare natuur? Wij helpen je. Kijk eens naar onze moestuin wildpluk box. Hiermee leren ze in 4 seizoenen 7 planten kennen. 3 planten ze in hun moestuin, 4 ontdekken ze door het wildplukken. Ook leren ze wat ze er daarna mee kunnen koken, want in de box zitten ook superleuke en toegankelijke recepten. En - zoals je van ons mag verwachten - alle broodnodige hulpmiddelen zitten ook in de box. Met de hergebruik tips in de box kan je dit jaar na jaar herhalen!

Veel plezier!

Willemien
Spriet


Titel